In memoriam – Mladen Baraković Lima

Cijenjeni hrvatski jazz basist i kontrabasist, nekadašnji član Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije Mladen Baraković Lima preminuo je u 71. godini života.

Mladen Baraković Lima
rođen je 1950. u Zagrebu gdje je završio gimnaziju i glazbenu školu Vatroslav Lisinski. Glazbom se počeo baviti sredinom 1960-tih kao rock glazbenik.

Zatim je radio s Dražen Boić kvintetom, pratio Ivu Robića, Gabi Novak i ostale pjevače onoga vremena. Sa Stjepan Mihaljinec kvartetom pratio je Arsena Dedića. Radio je i kao studijski muzičar u tadašnjem Jugotonu. Nakon odsluženog vojnog roka aktivira se u jazz glazbi i pored bas gitare počinje svirati i kontrabas. Zapošljava se u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija, a od 1993. do 2003. bio je stalni član tadašnjeg Big Band HRT-a. Nakon angažmana u Jazz orkestru HRT-a vraća su u Komediju gdje je djelovao sve do umirovljenja početkom rujna 2015. godine.

Bio je istaknuti jazz glazbenik i gost mnogih sastava. Nastupao je s gotovo svim hrvatskim, ali i svjetskim glazbenicima poput Kaya Windinga, Ursule May, Michaela Urbaniaka, Georgija Garagnana, Pepina Principa, Csabe Desea, Rona Ringwooda i drugih.

Bio je iskusni studijski glazbenik koji je snimio brojne albume te stalni član Boilers Quarteta s kojim je objavio nosače zvuka Some Blues, Abstract Lights i St. Miles Infirmary - u suradnji s Boškom Petrovićem, te Boilers All Starsa s kojim je snimio album That's It. Brojni su sastavi s kojima je surađivao kao što su Matija Dedić trio, Damir Dičić trio, Denis Razumović kvartet, Cute kvartet, Hot Club Zagreb.

Višestruki je dobitnik nagrade Status HGU-a za najboljeg kontrabasista, a do zadnjih dana bio je aktivan na polju jazz glazbe pa i šire.

Jedan je od mnogih poznatih Zagrepčanaca, glumaca i glazbenika koji su se odazvali, na inicijativi programskog Odjela Glazbenih sadržaja HTV-a, suradnji s glazbenim producentom Antom Gelom koji je pripremio novi aranžman svima dobro poznate pjesme Jadranka Črnka 'Zagrebačkim ulicama' nakon potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb.