Koncertna završnica godine Tamburaškog orkestra HRT-a

Za kraj godine Tamburaški orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) priprema dva koncerta, nažalost oba bez publike, ali to ne znači da gledatelji i slušatelji HRT-a neće moći uživati u njima.

Prvi, Starogradski biseri u ozračju tambure, bit će održan ove nedjelje, 20. prosinca, od 20 sati u Studiju Bajsić uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija (HRT – HR1), a posvećen je doajenu tradicijske glazbene baštine i tamburaške glazbe Juliju Njikošu.  

Prošlo je deset godina otkako nas je napustio taj neumorni sakupljač i obrađivač narodnih i starogradskih pjesama te veliki promotor narodne baštine i stvaralaštva: tijekom više od sedam desetljeća zapisao je oko 4000 narodnih napjeva, a i sam je skladao, te, uz ostalo, utemeljio Tamburaški orkestar Radio Osijeka, gdje je bio urednik narodne glazbe, Međunarodni festival tamburaške glazbe te sudjelovao u stvaranju Đakovačkih vezova.
 
Njemu u čast, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold predstavit će starogradske bisere -  pjesme nastale od sredine 19. stoljeća naovamo koje su važan dio naše glazbene povijesti. Skladane u gradskim sredinama većinom na stihove uglednih pjesnika, odraz su spoja tradicijske i zabavne glazbe toga vremena. Starogradske evergreene, koji su odavno ušli u srca naših ljudi, uz Tamburaški orkestar HRT-a, izvest će ugledni izvođači tog žanra Blanka Došen i Miroslav Živković.

18. izdanje tradicionalnog novogodišnjeg koncerta Valceri, polke i druge špelancije  po prvi puta, neće se održati uživo već će biti snimljen u studiju 10 HRT-a, bez publike te, prema običaju, emitiran 1. siječnja u 18.30 na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT — HTV2).

- Pod punom 'korona spremom' pripremamo koncert ovog puta u jednom od naših televizijskih studija. Nastupi će brojni, znani solisti – Mia Dimšić, Drago Diklić, Soul Fingersi, Barbara Othman, Filip Hozjak, poznati duo koji s nama često nastupa – Hojsak & Novosel… Dosta solista koji će gledateljima biti interesantni – otkrio maestro Leopold u javljanju s probe za emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

Na kraju javljanja Blanka Došen otpjevala je starogradski biser Julije Njikoša – Mansarda mali stan.