Beethoven našega vremena: mladi interpreti za veliku obljetnicu

Što se tiče svijeta klasične glazbe, a možda i šire, ova godina trebala je biti u znaku glazbe Ludwiga van Beethovena u čast njegove 250. obljetnice rođenja. No, kao i  na svim ostalim područjima diljem svijeta, pandemijska kriza uvelike je utjecala na realizaciju planiranih projekata. Unatoč turbulentnim događanjima, Simfonijski orkestar HRT-a uspio je dostojno ispratiti Beethovenovu obljetničku godinu i to na njezinu samom vrhuncu – 17. prosinca, upravo na datum kada je veliki skladatelj kršten, što je smatra njegovim rođendanom, budući da nije točno poznato kada je došao na svijet.

Na sinoć održanom koncertu u ciklusu Kanconijer u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Simfonijskom orkestru HRT-a pridružili su se mladi solisti: sopranistica Josipa Bilić i pijanist Lovre Marušić. Sve ih je predvodio maestro Pavle Zajcev u programu koji je počeo Ricercarom br. 2 iz glasovite Muzičke žrtve Johanna Sebastiana Bacha, u kompleksnoj orkestraciji Antona Weberna, a nastavio se Beethovenovom glazbom: scenom i koncertnom arijom Ah! perfido te Četvrtim koncertom za klavir i orkestar


                                                                                     Pavle Zajcev

Ovaj nastup bio je za Pavla Zajceva na neki način novo iskustvo; stao je na čelo Simfoničara kao njihov nekadašnji kolega, solo violončelist. Sve više posvećen dirigiranju, od 2017. studira dirigiranje u klasi Mladena Tarbuka i Tomislava Fačinija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu:

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo ponovno surađivati sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, deset godina nakon što sam posljednji put u njemu svirao kao čelist, no ovoga puta s druge strane pulta. I da su uobičajene okolnosti ne bi to bio nimalo jednostavan zadatak stati pred dobro poznate kolege i dirigirati, no čini mi se da smo zajedno ostvarili odličan program uz dvoje sjajnih mladih solista, te se nadam, kad prilike to dopuste, što skorijoj ponovnoj suradnji. Nadam se da je zadovoljstvo bilo obostrano.

Mlade izvođačke snage pune svježine i poleta za nova tumačenja Beethovenove glazbe, na neki je način, ovom prigodom udružila upravo pandemijska kriza, budući da je zbog poštivanja strogih epidemioloških mjera došlo do promjene programa u kojemu nažalost nije mogao sudjelovati Zbor HRT-a.


                                                                                  Josipa Bilić

Tumačiti dramatski zahtjevnu najpoznatiju Beethovenovu ariju, Ah! perfido, velika je čast i izazov, otkrila je sjajna, i sve istaknutija, sopranistica Josipa Bilić, studentica pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Lidije Horvat-Dunjko.

- Jako sam uzbuđena i ujedno imam osjećaj velike odgovornosti i zahvalnosti i prema Simfonijskom orkestru HRT-a i prema maestru Zajcevu. Jedna stvar je možda gledati događaj na televiziji, a druga stvar je izravno sudjelovati, gledati kolege s maskama, ne vidjeti im lica i možda se i ne prepoznati, gledati polupraznu dvoranu. Zapravo svi više cijenimo svakog čovjeka koji dođe na koncert, jer znamo da vlada strah, no nadamo se da ćemo potaknuti potpuno drugačije osjećaje.


                                                                                 Lovre Marušić

Završnica je pripala veličanstvenom Beethovenovom Četvrtom klavirskom koncertu u G-duru, op. 58 u tumačenju pijanista Lovre Marušića, školovanog u Moskvi, Zagrebu i Weimaru, koji diljem svijeta osvaja prestižne nagrade, pa je tako nedavno ušao u finala triju velikih pijanističkih natjecanja, Leeds  (Engleska), Busoni (Italija), Cleveland (SAD), koja će se održati sljedeće godine. Ovo mu je bio drugi nastup sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, a prvi, prošlogodišnji, pamti kao, kako je rekao, divnu suradnju, izmjenjivanje ideja, muziciranje.

- Puno mi znači ovaj nastup, imam velik broj prijatelja koji nažalost uopće nemaju prilike nastupati, pogotovo u inozemstvu, tako da mogu reći da možda imam i sreću što živim u Hrvatskoj. Ono zbog čega sam najviše sretan je što polako, rekao bih, skupljam svoju publiku, i to me izuzetno veseli - otkrio je Lovre Marušić sinoć.

Sretnici koji su 'uhvatili' mjesto u dvorani, budući da je ograničenje bilo 100 osoba u publici, nagradili su ga ovacijama, a on se odužio stavkom Andante cantabile iz Klavirske sonate, KV 330 W. A. Mozarta.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija, Trećem programu Hrvatske televizije te putem platforme HRTi.