Ludwigu u čast, drugi koncert u ciklusu Kanconijer

Drugi ovosezonski koncert iz ciklusa Kanconijer održat će se u četvrtak, 17. prosinca u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ne zna se točno kada je došao na svijet, pa se kao rođendan Ludwiga van Beethovena uzima datum krštenja: 17. prosinca 1770.

Sutra se tako Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) u ciklusu Kanconijer pridružuje globalnom slavlju 250. obljetnice genija klasične glazbe i pri tom predstavlja novi naraštaj tumača njegovog nasljeđa, a to su sopranistica Josipa Bilić, pijanist Lovre Marušić (ovogodišnji finalist prestižnog pijanističkog natjecanja Busoni) i dirigent Pavle Zajcev. Josipa Bilić izvest će koncertnu ariju Ah! perfido, koja dijelom uglazbljuje tekst Pietra Metastasia, a pijanist Lovre Marušić Četvrti koncert za klavir i orkestar u G-duru, op. 58.

Hvaljeni i nagrađivani violončelist Pavle Zajcev se od 2011. sve više posvećuje dirigiranju. Uz ostalo, bilježi suradnje sa Samoborskim gudačima, gudačima Simfonijskog orkestra HRT-a i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Studij dirigiranja upisao je 2017. u klasi Mladena Tarbuka i Tomislava Fačinija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, i od tada ravnao nizom projekata, među  kojima je i nova produkcija baleta Orašar u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci 2019. godine.Gostujuću u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, sutrašnji koncert mladi je pijanist Lovre Marušić najavio izvedbom stavka Andante cantabile iz Sonate br. 10 u C-duru, K 330 Wolfganga Amadeusa Mozarta.

– Ciklus ovog koncerta nazvan je Kanconijer, a svi znamo da je Mozart bio prvenstveno kompozitor opere pa mi je bila ideja ukratko pokazati njegovu liričnost koja savršeno pokazuje vrijeme u kojem se nalazimo danas: počinje pozitivno, zatim se stvari kompliciraju, dolazi do drame i tuge te na kraju, čemu se svi nadamo, završava sve pozitivno, u jednom duru, vedrom tonalitetu. Baš kao i Beethovenov 4. koncert koji je sutra na programu. – objasnio je Marušić.

Pavle Zajcev osam je godina bio solist violončelist  Simfonijskog orkestra HRT-a.

– Imao sam čast biti osam godina vođa violončela. 2010. odlazim na Akademiju i sad, još uvijek kao student – četvrte godine dirigiranja, dolazim kao gost dirigent, debitant.

– Na programu je Ricercar a 6 (iz Muzičke žrtve, BWV 1079, op. a.), Bachova fuga koju je 1934. obradio za orkestar Anton Webern, kao Bach s Webernovim naočalama. Tim djelom imamo pogled unatrag prema fugi, formi koju je Beethoven u kasnijim opusima često upotrebljavao. Nakon toga je koncertna arija  Ah! perfido za sporan i orkestar koju, mogu reći s velikim zadovoljstvom, izvodimo s izvrsnom sopranisticom Josipom Bilić.

Program završava izvedbom 4. koncerta za klavir i orkestar u G-duru Ludwiga van Beethovena. Bit će to prva zajednička suradnja Pavla Zajceva kao dirigenta i pijaniste Lovre Marušića koji je ove sezone izabran u tri prestižna natjecanja.

– Leeds (Engleska), Busoni (Italija) i Cleveland (SAD) koja će se održati na ljeto 2021. Nadam se da ću na njih putovati.

Sve ulaznice koje smo imali na raspolaganju su rasprodane, stoga vas pozivamo da koncert pratite u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT - HR3) ili Trećem programu Hrvatske televizije (HRT - HTV3) ili pak putem HRTi platforme.