Sjajan povratak Simfonijskog orkestra HRT-a na pozornicu Lisinskog

Nakon dugog iščekivanja, Simfonijski orkestar HRT-a vratio se na stalno mjesto svojih koncerata – Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Neizvjesnost početka koncertne sezone te ograničenja uvjetovana zdravstvenom krizom i epidemiološkim mjerama, kao i posljedicama potresa, ipak su donekle kompenzirani poznatim i omiljenim okruženjem, u kojem se već desetljećima održava Majstorski ciklus  Simfonijskog orkestra HRT-a.

Izvedba Nokturna Natka Devčića i Druge simfonije Sergeja Ramhanjinova, bila je prilagođena aktualnoj situaciji pa se održala bez uobičajene stanke i pred ograničenim brojem posjetitelja, no, uz tradicionalan izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.
 

                                                                               Ivan Hut

Drugi ovosezonski koncert iz Majstorskog ciklusa predvodio je maestro Ivan Hut, dirigent mlađe generacije koji se nakon uspješne karijere violista, zahvaljujući podršci maestra Pavla Dešpalja, posvetio dirigiranju te je 2018. završio studij dirigiranja na Hogeschool voor de kunsten Codarts u Rotterdamu. Mestro Hut do sada je surađivao sa Simfonijskim orkestrom HRT-a na nekoliko projekata tonskih snimanja glazbe hrvatskih autora za potrebe programa HRT-a, no ovo je bio njegov koncertni debi na čelu tog ansambla.

- Iznimno sam počašćen što sam imao priliku nastupiti sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u Lisinskom na njihovom prvom koncertu nakon zatvaranja Dvorane zbog potresa. Jedinstven je osjećaj dijeliti podij s kolegama koji su dočekali da stvaraju glazbu u našem hramu kulture. Velika je čast nastupiti u Majstorskom ciklusu. To je zasigurno jedan od ciljeva svakog mladog dirigenta ili dirigenta na početku profesionalnog puta. Simfonijski orkestar HRT-a otvoren je za suradnju, prepun jako talentiranih muzičara i veliki potencijal – izjavio je maestro Hut.

- Druga simfonija u e-molu Sergeja Rahmanjinova jedinstvena je po svojoj strukturi, orkestraciji, te je protkana konstantnom melankolijom koja se kroz cijelu simfoniju traži. Uz Rahmanjinova na programu je bio i Devčićev Nokturno kojeg ćemo i snimiti za fonoteku HRT-a. To je jako zanimljivo djelo gdje igra s bojama instrumenata uz česte promjene tempa svakako daju naslutiti mladenački zanos kompozitora – naglašava Ivan Hut o programu kojim se predstavio u Majstorskom ciklusu.


                                                                 Ivan Hut i Simfonijski orkestar HRT-a

Izbor Nokturna ukazao je na zanimljiv i gotovo nepoznati dio opusa Natka Devčića koji je postao jedan od najistaknutijih predstavnika nove hrvatske glazbe nakon Drugog svjetskog rata. Prozračna orkestracija razotkrila je nadovezivanje na kasni romantizam koji se, kao programska okosnica, u punom sjaju pokazao u Drugoj simfoniji Sergeja Rahmanjinova. U bujnoj i briljantnoj instrumentaciji toga remek djela simfonijske glazbe, zablistao je puni sastav Simfonijskog orkestra HRT-a.

Prisutna publika u dvorani Lisinski nagradila je dugim i intenzivnim aplauzom glazbenike, no nije uspjela poništiti dojam koji je izazvao pogled na gledalište sasvim drukčije u odnosu na prošlu, naprasno prekinutu sezonu.

- Jedino što u ovoj idili povratka Simfonijskog okrestra HRT-a  u Lisinski nedostaje su ostali članovi naše mnogobrojne obitelji – naša publika. No, vjerujem da kraj pandemije provode uz svoje radijske i televizijske prijemnike i računala, prate i hrabre svoj Orkestar od doma. On svira i željno ih sve čeka na istom mjestu do prvog susreta uživo. – zaključila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.