Plesna večer Jazz orkestra HRT-a uz glazbu Boba Mintzera

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom svog umjetničkog voditelja Mirona Hausera, u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) održao je u svom Jazz ciklusu večer posvećenu američkom jazz glazbeniku Bobu Mintzeru.


                                                                     Bob Mintzer (Foto: promo)

Bob Mintzer (1953.), američki saksofonist, aranžer i pedagog s adresom u Los Angelesu, trenutačno predaje na Glazbenoj školi Thornton Sveučilišta Južne Kalifornije, a više od dva desetljeća bio je predavač na Manhattan School of Music u New Yorku. Autor  je i nekoliko udžbenika za jazz. Dugogodišnji je član/saksofonist jazz fusion sastava Yellowjackets te šef dirigent Big Banda Južnonjemačkog radija u Kölnu; na tu je funkciju pozvan 2016. Svoj je umjetnički doprinos dao na više od 1000 nosača zvuka, a surađivao je s mnogim svjetskim glazbenim zvijezdama različitih žanrova (Artom Blakeyem, Dianom Ross, Arethom Franklin, Lizom Minnelli, Steveom Winwoodom, Bobbyjem McFerrinom, Mongoom Santamarijom, Jacoom Pastoriusom, Jamesom Taylorom, grupama Take 6, Queen i Steps Ahead), ali i s uglednim orkestrima kao što su Njujorška i Bruklinska filharmonija. Od 1984. vodi vlastiti BIG Band s kojim je snimio niz albuma, od koji je Homage to Count Basie osvojio nagradu Grammy.


                                                                               Miron Hauser

Napisao je više od 500 aranžmana za big band te više orkestralnih i komornih skladbi nadahnut svim vrstama glazbe koje je slušao. Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera na sinoćnjem koncertu odsvirao je skladbe kojima je predstavljena gotovo cijela Minntzerova karijera. Koncert je otvoren skladbom New Rochelle, uslijedile su Aha!, Slo-Funk, Latin Dance, zatim prekrasna balada Truth u kojoj je ulogu Boba Mintzera tj. soliste na saksofonu preuzeo Mario Bočić i oduševio sve u dvorani, te One Man Band, March Majestic, Computer te kao svojevrsni dodatak skladba El Caborojeno. U svim skladbama su članovi Orkestra imali priliku pokazati i svoja solistička umijeća koja je publika prepoznala i dodatno nagradila pljeskom. Uz Bočića u solističkim dionicama predstavili su se Boris Majcen i Davor Križić na trubi, Vojkan Jocić i Mihael Györek na saksofonu, Miro Kadoić – saksofon i flauta, Luka Žužić i Domen Gantar na trombonima, Damir Horvat na bariton saksofonu, Elvis Penava na električnoj gitari te Janko Novoselić na bubnjevima.


                                                                        Mario Bočić

Malobrojna publika (samo zbog strogog pridržavanja epidemioloških mjera) koja je došla na koncert uživala je u glazbi punoj ritmova koji zovu na ples te je, iako u početku ponešto suzdržana, svojom srčanošću i glasnim uzvicima nadoknadila 'manjak' i stvorila atmosferu u kojoj su jednako uživali i glazbenici na pozornici.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) ili putem HRTi platforme, a televizijska snimka bit će emitirana u jednom do termina emisije Vrijeme je za jazz.