Sergej Krylov oduševio na otvaranju Majstorskog ciklusa

Početak nove sezone Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT), osim poštivanja epidemioloških mjera, prošao je u znaku Ludwiga van Beethovena i ponovnog udruživanja članova Orkestra sa šefom dirigentom Enricom Dindom.

Zbog pandemijske krize, Simfoničari, kao i mnogi drugi izvođači, ansambli i orkestri, nisu nažalost uspjeli realizirati sve planirane programe u čast obilježavanja 250. obljetnice rođenja Ludwiga van Beethovena, pa je ovaj cjelovečernji program, s njegova dva remek-djela koncertantnog i simfonijskog stvaralaštva, bio svojevrstan dug, i skladatelju i publici, kao i slušateljima i gledateljima izravnog radijskog i televizijskog prijenosa. Bila je to prigoda i da Simfonijski orkestar HRT-a nakon osam mjeseci prisilne razdvojenosti ponovno nastupi pod vodstvom talijanskog violončelista i dirigenta Enrica Dinda, koji je time započeo šestu sezonu svojeg mandata šefa dirigenta.

- Ovo je naš prvi koncert sezone i odlučili smo ga održati ovdje, u sportskoj dvorani. Ima dovoljno prostora. Svi smo na distanci, što nije lagano, ali želimo svirati bez obzira na okolnosti – kazao je za HRT maestro Dindo uoči koncerta.

Prvi dio koncerta ispunio je Beethovenov jedini Violinski koncert, u D-duru, op. 61, djelo u kojemu je gost solist, ruski violinist kojega mnogi svrstavaju u sam vrh svjetske violinističke elite – Sergej Krylov – pokazao svu raskoš svojeg talenta. Publiku Majstorskog ciklusa zadivio je prije dvije godine izvedbom virtuoznog Violinskog koncerta Petra Iljiča Čajkovskog, a jednako je bilo i ovaj put pri čemu je do izražaja došla rafinirana tankoćutnost Beethovenove suptilne partiture. Dakako, dugotrajnom pljesku i glasnim ovacijama, umjetnik se odazvao i dodatkom – 4. stavkom (Furije) 2. sonate za violinu solo belgijskog skladatelja Eugènea Ysaÿea.


                                                                       Enrico Dindo

Drugi dio koncerta bio je posvećen Šestoj, Pastoralnoj simfoniji – još jednom Beethovenovu senzibilnom ostvarenju, kojem je, što je netipično za njega, skladatelj pridodao programske naslove stavaka, slaveći svoj doživljaj prirode, omogućujući i budućim izvođačima i uživateljima glazbe posebno iskustvo, koje su Simfoničari na čelu s maestrom Enricom Dindom znalački prenijeli.

- Kada smo prije dvije godine planirali ovaj koncert nismo slutili koliko će njegova zelena dimenzija biti aktualna. Simfonijski orkestar HRT-a izvedbom simfonijske ode prirodi, Pastoralne simfonije Ludwiga van Beethovena usred globalne zdravstvene krize šalje snažnu ekološku poruku o važnosti očuvanja zdravlja planeta kao preduvjeta zdravlja čovjeka, o važnosti poštovanja etičnosti i humanosti kao jedinog puta do tog zdravlja. Etičnost i humanost su ideali koje u svojoj glazbi na početku industrijske ere promiče veliki skladatelja čiji okrugli rođendan obilježavamo ove godine, a kroz Beethovenov glas promiče ih dva stoljeća kasnije sada, kada su potrebni jednako, ako ne i više, Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Enrica Dinda. No, naravno tu je i čisti umjetnički doživljaj kojem je osobito pridonio gost u Majstorskom ciklusu, sjajni violinist Sergej Krylov u čijem je virtuoznom muziciranju mogla u sigurnosti svojih domova uživati naša publika zahvaljujući izravnim prijenosima na radiju i televiziji – naglasila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) i Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV3) kao i putem HRTi platforme.