Praizvedba Pasije Berislava Šipuša u ciklusu Sfumato

Skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog Berislav Šipuš, trenutni rezidencijalni skladatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT), svojim novim djelima kontinuirano obogaćuje kako svoj opus tako i suvremenu hrvatsku glazbu, a najnovije djelo bit će praizvedeno u utorak, 27. listopada 2020. u koncertnom ciklusu Zbora HRT-a – Sfumato.

Maestro Berislav Šipuš, u sezoni 2019./202. ravnajući Simfonijskim orkestrom HRT-a predstavio je javnosti Sinfonia concertante za violinu i orkestar koji je izvela mlada hrvatska violinistica međunarodnih uspjeha, Katarina Kutnar, a ovog će utorka hrvatskoj publici predstaviti Pasiju za zbor, soliste, naratora i instrumentalni sastav.  

Novo djelo, skladano na narudžbu HRT-a, praizvest će Zbor HRT-a pod ravnanjem svog šefa dirigenta Tomislava Fačinija, a odgovor je umjetnosti na izazove trenutka u kojem živimo, svojevrsna potraga za duhovnošću ljudskog bića u vremenima patnje.  

- Riječ je o djelu koje se bavi duhovnošću čovjeka. Bavi se križnim putem Isusa, dakle mukom, patnjom, žrtvom… misterijem muke – istaknuo je maestro Šipuš u razgovoru u emisiji Kultura s nogu.

- Koristio sam tekstove velikih hrvatskih pjesnika koji su se vrlo često okretali duhovnosti i ljudima i njihovim patnjama. To su Vesna Krmpotić, Vlado Gotovac i Jure Kaštelan. Koristio sam još jedna esej, vrlo ekumenske prirode posvećen Pasiji, mojeg prijatelja još od studentskih dana s Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta, hrvatskog filozofa Seada Alića.  

Djelo je nastalo ovog ljeta u dobrovoljnoj 'samoizolaciji' u kojoj je maestro tražio tekstove, sam složio čitav libreto te nakon toga i partituru koju je završio ovih dana.

- Partitura ima 82 stranice, a trajanje glazbe i riječi je nekih 50 minuta – otkrio je maestro Šipuš.

Na koncertu iz ciklusa Sfumato, Zboru HRT-a pridružit će se Sreten Mokrović u ulozi naratora, solisti Monika Cerovčec, Martina Gojčeta Silić, Roko Radovan, Marko Špehar i instrumentalisti Branimir Pustički, Mirjana Krišković, Veronika Ćiković, Marko Mihajlović, Hrvoje Sekovanić, Nicolas Sinković te Fran Krsto Šercar.

Ulazak u dvoranu Voda za pretplatnike ciklusa Sfumato iz sezone 2019/2020 je slobodan uz predočenje pretplatničke iskaznice. Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja, molimo da nam svoj dolazak najavite na broj telefona 01/ 634 2597, radnim danom od 9 do 14 sati ili na e-mail adresu zbprijava@hrt.hr, najkasnije do ponedjeljka 26. listopada. Radi evidencije posjetitelja u dvoranu treba doći najkasnije do 19.30, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Izravni prijenos koncerta moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) i Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV3) kao i putem HRTi platforme.