Sergej Krylov, Enrico Dindo i Simfonijski orkestar HRT-a obilježavaju Beethovenovu 250. obljetnicu rođenja

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) svoj Majstorski ciklus otvara u Maloj dvorani Doma sportova odavanjem počasti velikanu čija je ovogodišnja 250. obljetnica rođenja nekako ostala u sjeni pandemijske krize – Ludwiga van Beethovena.

Na programu su dva njegova remek-djela: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 61 i 6. simfonija u F-duru, op. 68 poznatija kao Pastoralna. Oba djela nastala su u izuzetno plodnom stvaralačkom razdoblju, nakon teške krize tijekom koje je Beethoven prihvatio svoju gluhoću.

Program predvodi šef-dirigent Simfoničara, maestro Enrico Dindo, a pridružuje mu se Sergej Krylov, ruski violinist s talijanskom adresom, školovan na Moskovskom državnom konzervatoriju kojega je slavni Mstislav Rostropovič svrstao među najbolje violiniste svijeta. Krylov se, nakon gotovo dvije godine,  vraća u Majstorski ciklus u kojem je oduševio spektakularnom izvedbom Violinskog koncerta, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog.

Krylov i Dindo osvojili Lisinski


Sinoć je u svom koncertnom Majstorskom ciklusu Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom svog šefa dirigenta Enrica Dinda, ugostio nadaleko poznatog ruskog violinistu Sergeja Krylova. Bila je ovo prva suradnja Sergeja Krylova sa Simfonijskom orkestrom HRT-a, a u Zagreb je stigao na poziv maestra Dinda, kolege sa Sveučilišta za glazbu i umjetnost u Luganu.


Maestro Dindo dolazi pred svoj orkestar nakon punih osma mjeseci 'pauze' uzrokovane korona krizom.

- Izrazito sam sretan što sam se vratio i to nakon tih dugih osam mjeseci… bilo je to teško razdoblje za sve nas koje se na žalost i dalje nastavlja. Ipak, trebamo razmišljati na pozitivna način, trebamo dijeliti glazbu i sreću koju nam ona pruža –  kazao je maestro Dindo u razgovoru za emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

 - Doista je velika čast započeti naš novi ciklus s tako velikom umjetnikom kao što je Beethoven, čiju obljetnicu obilježavamo ove godine, i solistom kao što je Sergej. O Krylovu još ističe da je pravi izdanak ruske violinističke škole, ali dovoljno dugo živi u Italiji te je zahvaljujući tome pravi spoj ruske i talijanske duše što mu itekako odgovara.

Maestro Dindo i Sergej Krylov dobro se poznaju, kolege su na Sveučilištu za glazbu i umjetnost u Luganu te još od mlađih dana često sviraju zajedno. U četvrtak, 22. listopada imaju priliku ponoviti iskustvo zajedničkog muziciranja u ulogama dirigenta i soliste što su po prvi puta i ostvarili upravo sa Simfonijskom orkestrom HRT-a 2018. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ovog puta zajednički nastupaju  u Maloj dvorani Doma sportova.

Ulazak na koncert za pretplatnike Majstorskog ciklusa iz sezone 2019/2020 slobodan je uz predočenje pretplatničke iskaznice. Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja, potreban je prijava na broj telefona 01/ 634 3549, radnim danom od 9 do 14 sati ili na e-mail adresu soprijava@hrt.hr, najkasnije do utorka 20. listopada.

Koncert će biti dostupan i za sve gledatelje slušatelje HRT-a jer će se njegov Izravan prijenos od 20 sati moći pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) i Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV3) kao i putem HRTi platforme.