Praizvedbe u čast 35 godina umjetničkog djelovanja Siniše Leopolda

Prvi ovosezonski koncert Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz ciklusa U ozračju tambure održat će se u nedjelju 18. listopada u studiju Zvonimir Bajsić (HRT) u 20 sati.

Početak nove sezone bit će prilika da se proslavi i 35 godina umjetničkog djelovanja maestra Siniše Leopolda koji je isto toliko godina na čelu jedinog hrvatskog profesionalnog tamburaškog orkestra. Bit će to večer posvećena novim skladbama hrvatskih autora za tamburaški orkestar i prigoda da se proslavi sustavan rad maestra i njegovog Orkestra na obogaćivanju i oplemenjivanju domaćeg tamburaškog repertoara. Odabir programa sigurno će pridonijeti i promociji skladatelja i njihovih djela i biti veliki poticaj mnogim orkestrima i mladim tamburašima u budućem umjetničkom radu.

Maestro Siniša Leopold još od 1985. godine profesionalno djeluje kao šef-dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a. Zahvaljujući njegovim nastojanjima Orkestar je izašao iz studija gdje je do tada gotovo isključivo muzicirao za potrebe programa HRT-a te je uspostavio kontinuiranu praksu nastupanja pred publikom, čiji je dio i koncertni ciklus U ozračju tambure.

Maestro Leopold je, prije nego je postao šef dirigent, 10 godina svirao u ansamblu s kojim je obišao gotove sve kontinente svijeta – Amerika, Azija, Europa, Australija, svirajući i pjevajući našim iseljenicima kao i domaćinima koji uvijek bili oduševljeni hrvatskom glazbom, kako tradicijskom tako i onom aranžiranom ili izvorno skladanom baš za Tamburaški orkestra HRT-a.

Uz Orkestar u studiju Bajsić nastupi će i Bruno Philipp, klarinet, Emil Gabrić, violina te proslavljeni duo Hojsak & Novosel kojeg čine Filip Novosel (brač) i Tihomir Hojsak (kontrabas). Na programu su nova djela Bože Potočnika, Marijana Makara, Romana Grossa, Frane Đurovića, Siniše Leopolda, Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela kao i djela Tomislava Uhlika, Olivera Métra i Pere Ištvančića.

U dvorani će biti, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, puno manje publike nego je to uobičajeno na koncertima Tamburaškog orkestra HRT-a, no slušatelji i gledatelji HRT-a neće ostati prikraćeni za uživanje u ovom koncertu. Koncert će se snimiti i za radijski i televizijski program te će moći poslušati i/ili pogledati u jednom od termina rezerviranim za koncerte u programima HRT-a.

Nedjeljni koncert najavio je maestro Leopold u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: