Mangroove i Jazz orkestar HRT-a otvaraju sezonu Jazz ciklusa

Prvi koncert ove sezone Jazz orkestra HRT-a iz Jazz ciklusa održat će se u srijedu, 7. listopada u 20 sati u dvorani Gorgona  zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Jazz orkestru HRT-a na pozornici dvorane pridružit će se sastav Mangroove kojeg čine kreativni tandem Toni Starešinić i Željka Veverec.

Tijekom petnaest godina djelovanja na našoj glazbenoj sceni Mangroove se profilirao u jedan od najboljih domaćih bandova. Osim četiri albuma te mnogih koncerata i pohvalnih kritika, Željka Veverec i Toni Starešinić su preko svoje glazbe ostvarili suradnje s nekima od najistaknutijih domaćih glazbenika među kojima su Tedi Spalato, Igor Geržina, Nikola Marjanović, Viktor Lipić, Janko Novoselić, Zvonimir Šestak, Goran Delač, Mario Penton Hernandez i Andrej Jakuš. Napisali su i hit pjesmu Tebi putujem, koju izvode Chui i Josipa Lisac. Uz Željku i Tonija, Mangroove čine multiinstrumentalist Leo Beslać te bubnjar Silvio Bočić.

Svoj jedinstveni spoj soula, jazza, funka, popa i elektronike ove će srijede udružiti sa zvukom Jazz orkestra HRT-a kako bi svoje pjesme predstavili u novom ruhu obogaćenom novim orkestracijama vrsnih aranžmana članova Jazz orkestra HRT-a – iskusnih Joea Kaplowitza i Luke Žužića te, po prvi puta u ulozi big band aranžera, Darka Sedaka Benčića.

Umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a, Miron Hauser za emisiju Kod nas doma otkrio je kako se koncert s grupom Mangroove našao u Jazz ciklusu.

- Mangroove me osvojio samim svojim postojanjem… Na snimanju prošlog njihovog albuma sudjelovao sam i ja kao i još neki članovi Jazz orkestra HRT-a. Jednostavno je ideja došla sama od sebe jer smo s Tonijem Starešinićem, odnosno s njegovim bandom Chui, već snimili album i to je stvarno bio uspješan projekt. (nagrađen i nagradom Porin, op.a.) Tonijeva glazba je lijepa, bogata i oni su profesionalci… logičan idući korak bio je da nam Mangroove bude gost. Odabrali smo stvari koje ćemo napraviti i spakirali smo jedna izvrstan program. 
 
Toni Starešinić govorio je odabiru skladbi.

- Najveći dio pjesma je s prošlog albuma Srce, a odabrali smo još par starijih tako da imamo neku malu retrospektivu karijere. Sve te pjesme će biti u jednom puno većem, moćnom, organskom, nagroovanom zvuku… jako plesne i jako energične s vrsnim solistima i, naravno, sa Željkom koja sve to vodi i Mironom koji dirigira i svi plešu kako on dirigira. Tako da ih jedva čekamo napokon odsvirati.

Željka je na svom Facebbok profilu otkrila javnosti da se na probama s Jazz orkestrom HRT-a istovremeno osjeća i strašno i predivno.

- Strašno mi je zato što je to velika odgovornost, zato što je to velika čast, zato što nemam iskustvo s Jazz orkestrom HRT-a i stati pred sve te odlične muzičare, onda čuti svoje pjesme u jednom takvom izdanju… bojim se, imam tremu, moram se jako fokusirati. A s druge strane to je prekrasno… Imam prekrasan osjećaj i zahvalna sam da će ovi prekrasni muzičari svirati moje stvari, da ću imati priliku pjevati s njima. I nadam se, zapravo sam sigurna da će koncert biti fantastičan i da ću ja biti jedan kotačić u svemu tome. To je taj strah i užas s jedne strane i zapravo ljepota glazbe koja je stvarno dobila takve aranžmane i takvu energiju da jedva čekam… Sjaje mi oči, jer što drugo mogu kada dvadeset muškarac stoji iza mene i pruža mi podršku. – objasnila je gledateljima.

Ograničeni broja ulaznica (zbog poštivanja svih epidemioloških mjera) koje su bile dostupne su rasprodane. No koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3), a televizijska snimka bit će dostupna u jednom od termina emisije Vrijeme je za jazz kao i na HRTi platformi.