Glazbeni spektakl Darka Rundeka i Jazz orkestra HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja

Kada je nešto dobro, valja to ponoviti više puta, a to je svakako slučaj sa suradnjom Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Darka Rundeka. Nakon dvaju rasprodanih koncerata u Muzeju suvremene umjetnosti u sezoni Jazz orkestra HRT-a u travnju 2019. te ljetnih gostovanja u Makarskoj i Zadru, opus Darka Rundeka u raskošnim aranžmanima za big band formaciju pokazao se savršenim i za ljetnu pozornicu na Sunčanoj strani Prisavlja.

Jedinstveni stil Darka Rundeka, glazbenika čija je glazba još od 80-ih godina prošloga stoljeća i hitova sastava Haustor, dio života brojnih generacija s ovih prostora, našao je sjajnu nadopunu u Jazz orkestru HRT-a i aranžmanima koje su mu podarili članovi i redoviti suradnici Orkestra: Luka Žužić, Mak Murtić i Miron Hauser, ujedno umjetnički voditelj orkestra i dirigent ovoga projekta.

Vidjeti i slušati Darka Rundeka na pozornici s Jazz orkestrom HRT-a, pri čemu su im podršku dali i Rundekovi dugogodišnji suradnici Maja Rivić (vokal) te Igor Pavlica (truba i vokal), bila je istinska poslastica za sve koji su uspjeli doći na Prisavlje ili pratiti koncert u izravnom prijenosu.

- Umjetnost je uvijek na razne načine ujedinjavala ljude i budila plemenite osjećaje tako da, kad su vremena, ne znam, gruba ili ne-plemenita, onda je dobro da se u njima nešto plemenito dogodi kao što je, recimo, naš koncert – izjavio je Darko Rundek za HRT neposredno prije koncerta.Izbor skladbi bio je svojevrsni presjek kroz Rundekov opus: evergreeni Šejn, Ena i Šal od svile s Haustorovog albuma Bolero iz 1985., Bi mogo da mogu, Uhode i Čudne misli s posljednjeg Haustorovog studijskog albuma Tajni grad (1988.), vatreni Apokalipso s istoimenog prvog samostalnog i bogato nagrađivanog albuma iz 1997., pjesme Ruke i Ti i ja s albuma Ruke (2002.), te Slick Señorita i Wanadoo s nešto novijih albuma Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da (2006.) i Ima ih s izdanja Mostovi iz 2015. Dakako, nije izostao ni dodatak – Duhovi s Haustorova prvog, eponimskog studijskog albuma iz 1981. godine, kao jedan od najoriginalnijih podsjetnika na slavne dane novoga vala.

Publika koja je napunila, zbog epidemioloških mjera smanjeni broj, sve stolce na travnjaku HRT-a uživala je u glazbenom spektaklu koje je mnoge odveo u neka vremena u kojima se moglo bezbrižno uživati na koncertima koji su dupkom punili koncertne prostore posjetiteljima. Bio je to za sve na travnjaku i/ili ispred malih ekrana glazbeni predah u režiji pjesnika, glazbenika, radijskog i kazališnog umjetnika Darka Rundeka.

Koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem program Hrvatske televizije (HRT – HTV3) i Drugom programu Hrvatskog radija (HRT – HR2) ili putem HRTi platforme u čijoj videoteci se nalazi ovaj koncert kao i svi prethodni programi Sunčane strane Prisavlja.