Amira uz Simfonijski orkestar HRT-a očarala sve

Zagreb, 7. rujna 2020. – Veličanstvenu glazbenu čaroliju priredili su sinoć na Sunčanoj strani Prisavlja, na ljetnoj pozornici Hrvatske radiotelevizije, Amira Medunjanin, Ante Gelo, Zvonimir Šestak i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača.

Suradnja koja je počela na snimanju emisije A strana krajem prošle godine razvila se u cjelovečernji koncert u kojemu je ta rođena Sarajka, „kraljica sevdaha“ kako ju mnogi nazivaju, svoj raskošni vokal prvi put na cjelovečernjem koncertu udružila sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, uz svoje stalne suradnike Antu Gelu na gitari, koji je ujedno zaslužan i za orkestralne aranžmane, te Zvonimira Šestaka na kontrabasu.

- Radili smo s raznim orkestrima, no ovo je prvi cjelovečernji koncert sa Simfonijskim orkestrom i prvi broadcasting. Zbog distance je sve malo drugačije – volio bih da su ljudi malo bliže, ali osjećam se kao doma, jer puno radim na HRT-u, pa je meni i zbog toga posebno. Poznajem ljude od tehnike do režije, i znam da se dobro radi; mislim da je danas poseban dan - rekao je nakon koncerta Ante Gelo koji s Amirom Medunjanin surađuje već gotovo cijelo desetljeće.

U središtu sinoćnjeg programa bila je dakako posebna emocija sevdaha, no našlo se mjesta i za druge tradicije te autore:  - Ima još puno programa koje smo mogli svirati; ovaj put smo počeli s nekim tradicionalnim, starim sevdalinkama, uz izbor nekih modernih pjesama, primjerice Branimira Štulića, Kemala Montena, sve to ima poveznicu. Skupa smo birali pjesme i mislim da smo ih lijepo prezentirali - otkrio je Ante Gelo.
Emotivan je nakon koncerta bio i mladi dirigent Jurica Petar Petrač koji je također sudionik suradnje Simfoničara i Amire Medunjanin od samih početaka:  - Velika mi je čast i zadovoljstvo biti u ovakvom društvu, i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i s Amirom Medunjanin, Antom Gelom i Zvonimirom Šestakom, to je rijetka prilika. Prvu suradnju ostvario sam sa Simfonijskim orkestrom i Amirom na A strani. Tada smo 'kliknuli' i to je dovelo do ovog koncerta. Ima nešto čarobno u toj kombinaciji narodnih napjeva, simfonijskog orkestra i bogatog vokala Amire Medunjanin što nemamo prilike baš često čuti. Divno iskustvo!

Rijetka prigoda za muziciranje u vremenima kada je rad glazbenika ograničen posebno se dojmila glazbenice čiji je pretposljednji studijski album, Damar uvršten među 40 najboljih albuma 2017. godine prema Transglobal World Music Chart te koja je i u ovoj, za glazbenike iznimno kriznoj godini, objavila je album For Him and Her: - Kao što sam rekla na početku večerašnje čarolije, za nas glazbenike je tišina i nemogućnost nastupanja pred ljudima kao da ste u nekom kavezu. Kad dođe trenutak da dobijemo neku šansu da se barem donekle vratimo u normalan svijet, onda je praznik. Zaista sam godinama čekala susret sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, svi su mi pričali o njemu! I onda u ovoj situaciji stiže poziv za ovaj koncert i nisam mogla vjerovati. Presretna sam i od srca sam zahvalna za poziv. Toplo se nadam da se svim glazbenicima dopalo to što smo napravili. Voljela bih da se priča i nastavi… - podijelila je nakon koncerta svoje dojmove Amira Medunjanin.

Koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na HTV3 i Radiju Sljeme, a snimka koncerta dostupna je na platformi HRTi.