Glazbena večer u režiji Vetona Marevcija

Program Hrvatske radiotelevizije (HRT) Sunčana strana Prisavlja ušao je u svoje veliko finale, koncertom Noć filmske glazbe Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem mladog maestra Vetona Marevcija.

Proslavljeni filmovi poput Dobar, loš, zao, Kum, Zvjezdani ratovi, Harry Potter, Gospodar prstenova… ne bi bili to što jesu bez sjajne originalne glazbe koju su za njih napisali glazbeni velikani poput Johna Williamsa, Nina Rote, Howarda Shorea i nezaobilaznog, nedavno preminulog Ennija Morriconea. Morricone je za svoju filmsku glazbu osvojio šest, Williams pet, Shore tri Oscara, a njihove najljepše i najpoznatije partiture sabrao je za koncert Simfonijskog orkestra HRT-a na travnjaku Prisavlja mladi maestro Veton Marevci.

– Ono  što karakterizira filmsku glazbu je bogatstvo boja, imamo jedan puni, instrumentarij, s jako puno udaraljki… Ima različitih tematika, ima nešto vesterna, ima nešto fantasy, ima nešto gangsterskih filmova... Program je sastavljen zaista od hitova filmske glazbe i vjerujem da je svatko u publici našao ponešto za sebe – kazao je Marevci za HRT.

I doista, publika koja je ispunila prisavski travnjak (u onoj mjeri koliko je to moguće uz strogo poštivanje svih epidemioloških mjera) u toploj ljetnoj noći uživala je u svakoj odsviranoj noti koju su pod režijskom palicom Vetona Marevcija odsvirali i više nego motivirani Simfoničari HRT-a. U svojoj mašti svaki od posjetitelja, ali i gledatelja izravnog prijenosa na Trećem programu HTV-a, mogao odgledati filmske scene koje priziva glazba vrhunskih skladatelja koji su svojim umijećem obogatili filmove za koje su stvarali. Večer su otvorile uvodne fanfare 20th Century Foxa (Alfred Newman) nakon koji je publika je uživala u glazbi najpoznatijih scena velikih filmskih hitova kao što su Superman (John Williams), Harry Potter (John Williams), Pirati s Kariba (Hans Zimmer /Klaus Badelt), Titanik  (James Horner), Kum (Nino Rota), Bilo jednom u Americi (Ennio Morricone), Misija (Ennio Morricone), Dobar, loš, zao (Ennio Morricone), Sedmorica veličanstvenih (Elmer Bernstein), Indiana Jones (John Williams), Gospodari prstenova (Howard Shore / arr. John Whitney), Zvjezdani ratovi (John Williams) i na kraju, u dodatku – glazbi jedne do najpoznatijih serija današnjice – Igri prijestolja (Ramin Djawadi / Fedor Vrtačnik).

Svaka je izvedba nagrađena burnim odobravanjem, a na kraju su ovacijama nagrađeni i posebno svi puhači i udaraljkaši koji su na ovom koncertu imali značajnu ulogu.