Ljetna glazbena večer u režiji Meštrovića i Leopolda

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) koncertom sa sastavom Meštrović & Expresto ponovo je zauzeo ljetnu pozornicu otvorenu za ljetni projekt HRT-a – Sunčanu stranu Prisavlja.

Suradnja sastava Meštrović & Expresto i Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda nakon spektakularnog koncerta kojim je otvorena protekla sezona ciklusa U ozračju tambure, nastavila se i na Sunčanoj strane Prisavlja. Sastav Meštrović & Expresto utemeljen prije desetak godina, a prvi je koncert održao na Festivalu hrvatske glazbe u Beču u studenom 2009. Uz pijanistu i skladatelja Mateja Meštrovića u sastavu su pijanistica Kristina Bjelopavlović Cesar i udaraljkaš Borna Šercar.

Na programu sinoćnjeg koncerta bila su klasična djela u aranžmanima posebno pripremljenim za tamburaški orkestar i ovaj pomalo neobičan sastav. Posjetitelji na Prisavlju, kao gledatelji i slušatelji program HRT-a, tako su  mogli čuti uvertiru Seviljskog brijača  Gioachina Rossinija u obradi Nikice Kalogjera, Mozartovu Malu noćnu muziku  u obradi S. Šoštarića, Na fašniku   Siniše Leopolda, Can-Can  Jacquesa Offenbacha, najpoznatije teme opere Carmen  Georgesa Bizeta, Valcer br. 2  iz baleta Labuđe jezero  Petra ljiča Čajkovskog, Četiri godišnja dobaJesen i Zimu  Antonija Vivaldija, Mađarski ples br. 2 Johannesa Brahmsa, Alla Turcu Wolfganga  Amadeusa Mozarta te Radetzky marš Johanna Straussa, starijeg u obradi Mateja Meštrovića, ali i originalne Meštrovićeve skladbe Kineska rapsodija, Jerihonski bedemi  i Kobrin ples.

Malobrojna, zbog strogo pridržavanja epidemioloških mjera, no dovoljno glasna publika burno je pozdravljala sve izvedbe, a na kraju je uzvicima izmamila i dodatak –  poznatu glazbenu temu The Pink Panther  Henryja Mancinija, naravno u obradi jednog od najsvestranijih glazbenika na hrvatskoj sceni, Mateja Meštrovića. Bila je to prava ljetna glazbena večer koju nisu mogli pokvariti niti heavy metal bendovi koji su imali probe u obližnjem klubu.


                                                                Glazbene obitelji na travnjaku HRT-a

Koncert se mogao pratiti u izravnom radijskom (Radio Sljeme) i televizijskom (Treći program HTVa-) prijenosu, a prije koncerta s prisavskog travnjaka emitirala se i posebna emisija urednice i voditeljice Lejdi Oreb u kojoj je gledatelje upoznala s poznatim hrvatskim glazbenim obiteljima kao što su obitelj Korbar, Suhodolčan, Kirchmayer-Bilić, Kutnar, Krpan, Merčep, Modrušan, Pustički... A među gostima bio je maestro Leopold koji je prvi puta javnosti predstavio svoju obitelj, suprugu Lili i mlađeg sina Dorijana koji je krenuo očevim glazbenim stopama. Emisija i koncert dostupni za pregled na platformi HRTi.                                                       Obitelj Leopold - Dorijan, Lili i Siniša