Koncert povodom primopredaje predsjedanja Vijećem Europske unije između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke

U nedjelju, 12. srpnja, na Trećem programu HTV-a ponovno ćemo moći vidjeti svečani TV koncert u povodu primopredaje predsjedanja Vijećem Europske unije između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke.

Njemačka je od Hrvatske 1. srpnja preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. U povodu toga događaja udružila su se dva javna medijska servisa - Hrvatska radiotelevizija i Bayerischer Rundfunk - kako bi ostvarili zajednički kulturni projekt. Orkestar Minhenskog radija pod ravnanjem svojega šefa dirigenta, Ivana Repušića, te Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija, tim povodom predstavljaju izbor iz reprezentativnih ostvarenja hrvatske glazbene baštine kao i one s njemačkog govornog područja.

Riječ je o svečanom televizijskom koncertu, čije je snimanje s hrvatske strane upriličeno u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a s njemačke u Herkulessaal u Münchenu. U ponedjeljak, 6. srpnja, koncert se emitirao i za njemačku i za hrvatsku publiku, na televizijskom kanalu ARD-alpha Bavarske radiotelevizijske mreže (Bayerischer Rundfunk) i na Trećem programu HTV-a. Emitiranje je planirano i u subotu, 11. srpnja u 21.15 na televizijskom kanalu 3sat i u subotu, 25. srpnja u 12.05 na radiju BR-Klassik te u nedjelju, 12. srpnja u 21 sat, ponovno na Trećem programu HTV-a.

Ansambli će se tijekom emisije izmjenjivati u izvedbama bisera klasične glazbe. Od prepoznatljivog eurovizijskog signala, Preludija Te Deumu Marc-Antoinea Charpenetiera preko glazbe Johanna Sebastiana Bacha, Felixa Mendelssohna, Wolfganga Amadeusa Mozarta do Richarda Straussa, Orkestar Minhenskog radija pod vodstvom Ivana Repušića provest će nas kroz kratku povijest njemačkih i austrijskih velikana glazbe, ali i odati počast hrvatskom velikanu Borisu Papandopulu. U tome će im se pridružiti proslavljeni flautist Emmanuel Pahud, trenutačno rezidencijalni umjetnik Orkestra Minhenskog radija, ujedno i prvi flautist Berlinske filharmonije.

Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Tomislava Fačinija predstavlja pak najbolje od hrvatske glazbe – pretklasični simfonijski rukopis Luke Sorkočeviće i trijumfalno finale opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca – ali i glazbu njemačkih autora Richarda Wagnera i Maxa Brucha. U točki In fernem Land (U dalekoj zemlji), iz 3. čina Wagnerove opere Lohengrin, Simfoničarima se pridružuje nacionalni prvak Opere HNK-a u Zagrebu, tenor Tomislav Mužek, koji je svojoj blistavoj međunarodnoj karijeri 2015. u Sao Paolu u Brazilu pridružio debi u Lohengrinu, a 2019. prvi put je nastupio i u ulozi Miće/Ere, u koncertnoj izvedbi Ere s onoga svijeta u Münchenu, upravo uz Orkestar Minhenskog radija i Zbor HRT-a pod vodstvom Ivana Repušića. Sada će sudjelovati u izvedbi finala  - Završnog kola, ali uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Tomislava Fačinija. Simfoničarima se također, u skladbi Kol Nidrei, koncipiranoj kao niz varijacija na dvije židovske teme, pridružuje naša vrsna violončelistica Monika Leskovar, koja je, među ostalim, djelovala kao prva violončelistica Minhenske filharmonije, a danas predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Istinski gala zaključak slijedi u zajedničkoj izvedbi ulomka zaključnog stavka Devete simfonije Ludwiga van Beethovena čime će i Orkestar Minhenskog radija i Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a odat počast Ludwigu van Beethovenu na 250. obljetnicu njegova rođenja, ali i podsjetiti da je upravo glasovita Oda radosti, sa svojim idealom bratstva među ljudima, himna Europske unije.

Tijekom emisije, publici će se obratiti bavarski državni ministar za znanost i kulturu Bernd Sibler, povjerenica njemačke savezne vlade za kulturu i medije Monika Grütters te ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

Voditelji su Maximilian Maier i Iva Šulentić.


Program:
Marc-Antoine Charpentier: Te Deum – Preludij*

Johann Sebastian Bach: Uvertira iz Orkestralne suite br. 3 u D-duru, BWV 1068*

Johann Sebastian Bach: Menuet, Polonaise, Badinerie iz Orkestralne suite u h-molu, BWV 1067*
     Solist: Emmanuel Pahud, flauta

Luka Sorkočević: 3. simfonija u D-duru° (Allegro, Andante, Presto)

Felix Mendelssohn: Simfonija za gudače u h-molu, br. 10*

Max Bruch: Kol Nidrei, za violončelo i orkestar°
     Solistica: Monika Leskovar, violončelo

Wolfgang Amadeus Mozart: Allegro maestoso, 1. stavak iz Koncerta za flautu i orkestar u G-duru, KV 313*
     Solist: Emmanuel Pahud, flauta

Richard Strauss: Serenada u Es-duru, op. 7 za puhače*

Richard Wagner: In fernem Land, iz 3. čina opere Lohengrin°
    
Solist: Tomislav Mužek, tenor

Boris Papandopulo: Perpetuum mobile, 3. stavak iz Sinfoniette za gudački orkestar*

Jakov Gotovac: Završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta°
    
Solist: Tomislav Mužek, tenor

Ludwig van Beethoven: 4. stavak (ulomak) iz 9. simfonije u d-molu, op. 125*

Orkestar Minhenskog radija*
Ivan Repušić, dirigent
Emmanuel Pahud, flauta

Simfonijski orkestar HRT-a°
Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent
Monika Leskovar, violončelo
Tomislav Mužek, tenor