Plesna večer Simfonijskog orkestra HRT-a

Koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) nastavljena je manifestacija Glazba i grad na Sunčanoj strani Prisavlja. Za publiku je ovo novo mjesto za kulturne sadržaje, čini se, pun pogodak pa na Prisavlje pristiže u velikom broju, premda neki ostaju iza ograde jer je broj posjetitelja, zbog strogih epidemioloških mjera, ograničen.

Simfonijski orkestra HRT-a
pod vodstvom Tomislava Fačnija izveo je pravi plesni program baš kao naručen za ljetnu večer i uživanje u glazbi na otvorenoj pozornici. Publika na travnjaku HRT-a, ali i ona ispred malih ekrana ili pored radio aparata koji su pratili izravni prijenos koncerta, na trenutak je mogla zaboraviti na elementarne zdravstvene nepogode uz predivnu glazbu Rossinija, Bizeta, de Sarasate, Albéniza, Borodina, Šoštakovića, Gershwina i našeg Jakova Gotovca.

Simfoničarima HRT-a pod vodstvom maestra Fačnija pridružili su se vrsni, međunarodno proslavljeni solisti. Udaraljkašica Ivana Kuljerić Bilić na marimbi je vrlo angažirano izvela Carmen fantaziju, op. 25, Pabla de Sarasate. Gitarist Petrit Çeku oduševio je sve svojoj nadahnutom izvedbom Asturiasa, 5. stavaka iz Španjolske suite Isaaca Albéniza.

- Ovo mi je prvi put da tako dugo nisam svirao pred publikom. Večeras sam se iskreno veselio publici, pa sam ih čak ovog puta iznimno gledao i veselio se njihovom prisustvu. Svima zahvaljujem na dolasku, kazao je za HRT Petrit.

Bariton Leon Košavić predstavio je bogatstvo svoga glasa izvodeći Rossinijevu ariju La danza, iz Les soirées musicales, a u duetu Bess You is My Woman iz Gershwinove opere Porgy and Bess s odličnom sopranisticom Natalijom Kralj i svoju pravu baritonsku boju. Večer glazbe uz koje i nogu ne miruju završila je i više nego prigodnim hitom You'll never walk alone R. Rogersa u orkestralnom aranžmanu Tomislava Fačinija koju je otpjevao Leon i još jednom oduševio publiku.

Glazbu i grad zatvaraju sutra, 24. lipnja, Massimo i Jazz orkestar HRT-a izvodeći nezaboravne hitove Franka Sinatre na novoj nezaobilaznoj ljetnoj pozornici u Zagrebu. Glazba i grad tek su uvod u bogato kulturno ljeto na Sunčanoj strani Prisavlja koja publici donosi niz sjajnih izvođača i popratnih sadržaja. Istovremeno, pruža ruku kulturi u doba krize.