I Simfonijski orkestar HRT-a dio EBU-ovog jedinstvenog video projekta

Članovi Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije postali su dio jedinstvenog, virtualnog, paneuropskog orkestra, koji okuplja 188 glazbenika iz 25 orkestara iz cijele Europe.

Riječ je o jedinstvenom projektu u kojemu orkestri javnih medijskih servisa, suočeni s ozbiljnim teškoćama u radu, još jednom redefiniraju svoju ulogu u sklopu medijskih servisa. Projekt promovira sveeuropsku suradnju kroz video spot u kojemu glazbenici izvode zaštitni glazbeni znak Europske radijske unije (European Broadcasting Union – EBU): instrumentalni uvod u Te Deum  Marc-Antoinea Charpentiera

Orkestri javnih medija Europe – RTÉ-a, Belteleradiocompanyja, BBC-a, RAI-a, ÖRF-a, HRT-a, Albanske i Španjolske radiotelevizije, Sjevernonjemačkog, Zapadnonjemačkog, Hessenskog, Poljskog, Slovačkog, Nizozemskog, Švedskog, Mađarskog, Norveškog, Ukrajinskog, Rumunjskog te Francuskog radija – udružili su se u jedinstvenom video projektu koji slavi zajedništvo orkestara javnih medijskih servisa, ali i suradnju samih medija u ovim izazovnim vremenima. No to je i puno više, usuđujemo nadati: pogled u ljepšu budućnost u kojoj se Europa sve više otvara komunikaciji, razmjeni informacija i zajedničkim projektima uživo!

Članovi orkestara zemalja članica EBU-a snimili su se svatko prema svojim mogućnostima, u uvjetima koje im je korona-kriza u njihovim zemljama dopustila, a konačni video spot premijerno će se moći vidjeti na kanalima društvenih mreža i programskim platformama pojedinih članica na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja.Projekt je dio kampanje Keep Media Good  Europske radijske unije koja promiče etičko izvještavanje i edukaciju o onome što je najvažnije tijekom pandemije.