Glazba i grad na otvorenoj pozornici HRT-a

Javni medijski servis otvara vrata javnosti. Nova ljetna pozornica u gradu očekuje gledatelje u parku na adresi Prisavlje 3.

HRT poziva sve koji mogu, da dođu na Sunčanu stranu Prisavlja koja počinje sedmim izdanjem Glazbe i grada – koncertima Tamburaškog, Simfonijskog i Jazz orkestra HRT-a: 22., 23. i 24. lipnja (a ne, zbog najave lošeg vremena, kako je planirano 19. - 21. lipnja) u 20.30 uz televizijske i radijske prijenose. Odahnite od elementarnih i zdravstvenih nepogoda uz plesni spektakl sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, posvetu Sinatri uz Massima i Jazz orkestar HRT-a te uz kajkavske bisere s Tamburaškim orkestrom HRT-a.

Manifestaciju Glazba i grad, kojom su tradicionalno, iz godine u godinu, ansambli HRT-a, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava proslavljali Svjetski dan glazbe i pozdravljali početak ljeta, ove godine, zbog epidemioloških mjera, selimo na otvoreni prostor s južne strane zgrade HRT-a čime javni medijski servis otvara vrata javnosti.

Trodnevnu glazbenu svečanost u ponedjeljak 22. lipnja, otvara Tamburaški orkestar HRT-a na čelu sa šefom dirigentom Sinišom Leopoldom. Njihov posljednji nosač zvuka, realiziran u suradnji s Bojanom Jambrošićem pod nazivom Kajkavski biseri, nagrađen je Porinom  za najbolji album tamburaške glazbe, a sada ćemo tu posvetu kajkavskoj glazbenoj baštini čuti i uživo, s istaknutim gošćama Gabi Novak i Danijelom Pintarić.U utorak, 23. lipnja, Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izborom plesnih skladbi iz pera glasovitih skladatelja klasične glazbe, nastavlja ovogodišnju svečanost glazbe. Inspirativnost i poticajnost plesnih ritmova dočarat će nam točke u rasponu od opernih remek-djela Gioachina Rossinija, Aleksandra Borodina i Georgea Gershwina preko španjolskim koloritom nadahnutih plesova Pabla de Sarasatea, Georgesa Bizeta i Isaaca Albéniza do najslavnijih stavaka iz Suite za varijete orkestar Dmitrija Šostakoviča i zaključka u veličanstvenom Simfonijskom kolu našega Jakova Gotovca. Glazbenicima Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija pridružit će se međunarodno proslavljeni solisti: gitarist Petrit Çeku, udaraljkašica Ivana Kuljerić Bilić i bariton Leon Košavić, uz sopranisticu Nataliju Kralj.

Manifestaciju u srijedu, 24. lipnja, zatvara Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera udružen s Massimom kako bi izveli svevremenske uspješnice iz repertoara Franka Sinatre. Riječ je o programu koji je 2010. ovjekovječen i na nosaču zvuka Massimo Sings Sinatra  na kojem su zabilježene pjesme poput  My Way, I' ve Got You Under My Skin, New York New York, Fly Me to the Moon... Posvetu glasovitom The Voiceu  Massimo će začiniti pjesmama iz svojega repertoara: Zar više nema nas, Benzina, Iz jednog pogleda… i to u svježim aranžmanima za big band.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Sunčanu stranu Prisavlja i Glazbu i grad u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su Bojan Jambrošić, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a, Siniša Leopold i rukovoditeljica RJ Glazba Ivana Kocelj: