Jazz spektaklom na travnjaku HRT-a zatvoren Jazz ciklus

Koncertom u svom dvorištu, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT), nakon tromjesečne stanke, pod vodstvom svog umjetničkog voditelja Mirona Hausera, zatvorio je svoj Jazz ciklus i to pred publikom.

Koncert posvećen Buddy Richu, jednom od najznačajnijih bubnjara u povijesti jazza, bila je prilika da Jazz orkestar HRT-a ugosti, istovremeno, tri hrvatska virtuoza bubnjeva – Marka Lazarića, Adriana Bernobića i Dušana Kranjca.

Publika koja je napunila južni travnjak zgrade HRT-a uživala je u izvedbama jazz standarada, ali i ponekoj skladbi drugih žanrova aranžiranim za big band sastav s naglaskom na bubnjeve. Sva tri bubnjara imala su svoj set od tri skladbe, a posebna poslastica koncerta bila je zajednička svirka tri virtuoza zajedno. Bio je to program koji svaki big bend koji drži do sebe treba imati u svojoj karijeri barem jednom odsviran, jer Buddy Rich je jedan od najutjecajnijih jazz bubnjara u povijesti big band glazbe. To je zahtjevan program, ali zbilja atraktivan, istaknuo je umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser.

Jazz spektaklom na travi tako je uspješno zatvorena sezona Jazz ciklusa, ali ujedno i najavljena nova ljetna pozornica i program u gradu – Sunčana strana Prisavlja. Tako se zove manifestacija koja će trajati cijelo ljeto. Manifestaciju otvara projekt Glazba i grad  koja se iznimno ove godine seli s Trga kralja Tomislava na travnjake Hrvatske radiotelevizije, otkriva Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba na HRT-u.

Program započinje 19. lipnja u 20.30 koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačnija uz goste soliste Ivanu Kuljerić Bilić na marimbi, Petrita Çekua na gitari te pjevače Leona Košavića, bariton i Natalije Kralj, sopran s  izborom plesnih skladbi iz pera glasovitih skladatelja klasične glazbe. Program nastavljaju Massimo i Jazz orkestar HRT-a koji će tom prilikom izvesti najveće hitove Franka Sinatre ali i Massimove u obradi za jazz orkestar. Sedmo izdanje Glazbe i grada zatvaraju Bojan Jambrošić i Tamburaški orkestar HRT-a koj će pod vodstvom Siniše Leopolda ugostiti i dvije dame – Gabi Novak i Danijelu Pintarić. Sve koncerte će HRT izravno prenositi na svojim televizijskim programima – 19. na Prvom programu HTV-a, 20. na Drugom programu HTV-s te 21. na Trećem programu HTV-a. Ulaz na sve ljetne koncerte na travnjacima HRT-a bit će slobodan, a gledateljima preporučujemo da ne zaborave ponijeti dekicu i sve što trebaju za uživanje u izvedbama ansambala HRT-a.