'Tribute to Buddy Rich' Jazz orkestra HRT-a u dvorištu zgrade HRT-a

Pridružite nam se na prvom koncertu ansambala Hrvatske radiotelevizije (HRT) koji će se nakon gotovo tri mjeseca održati pred publikom! Iako najavljen i pripreman za srijedu 3. lipnja, zbog nepovoljnih vremenskih (ne)prilika koncert će se održati u petak, 12. lipnja u 20 sati.

Da nam sezona dobije dostojan završetak, nakon višetjedne pauze, glazbenici Jazz orkestra HRT-a  konačno će ponovno zasvirati zajedno! U dvorištu zgrade HRT-a, u petak, 12. lipnja u 20 sati, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera, uz trojicu virtuoza bubnjeva – Marka Lazarića, Adriana Bernobića i Dušana Kranjca - odat će počast legendarnom bubnjaru  Buddyju Richu.

Na zajedničko uživanje u njemu posvećenom programu svi su pozvani!

Tribute to Buddy Rich

(tekst: Davor Hrvoj)

Dobitnik najprestižnijih nagrada i priznanja, jedan od najznačajnijih bubnjara u povijesti jazza, Buddy Rich karijeru je počeo kao četverogodišnjak nastupajući u vodviljima. Ovaj glazbenik nepogrešiva osjećaja za ritam, fascinantne tehnike i brzine, tijekom sedamdesetogodišnje karijere svirao sa slavnim jazzistima poput Louisa Armstronga, Lestera Younga, Nata Kinga Colea, Dizzyja Gillespiea i drugih, a bio je i član legendarne skupine Jazz at the Philharmonic. Također se pojavljivao u holivudskim filmovima kao što su Symphony of Swing, Ship Ahoy i How's About It. Vodio je vlastite ansamble i big bandove s kojima je snimio pedesetak albuma i nastupao diljem svijeta za milijune obožavatelja i nekoliko svjetskih vođa, uključujući kralja Tajlanda, kraljicu Engleske, Franklina D. Roosevelta, Johna F. Kennedyja, Ronalda Reagana i jordanskog kralja Husseina.

Rich je iskustvo stjecao svirajući u big bandovima slavnih glazbenika kao što su Artie Shaw, Count Basie, Tommy Dorsey, Benny Carter i Harry James. Bio je sjajan solist u čemu mu je pomoglo iskustvo tap dancera, dok razumijevanje prema standardima može zahvaliti svojem pjevačkom iskustvu. Naime, još kao dijete nastupao je kao glazbenik, tap dancer i glumac u vodviljima pod nazivom Traps the Drum Wonder. Kao četverogodišnjak redovito je nastupao na Broadwayu, a na vrhuncu svoje rane karijere bio je drugi najplaćeniji dječji zabavljač na svijetu.

Osim vlastitih skladbi i jazz standarda izvodio je skladbe drugih žanrova, demonstrirajući svoju sposobnost prilagođavanja promjenjivim ukusima publike i etablirajući se kao sjajan rock bubnjar. Tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina otvorio dva noćna kluba, Buddy's Place i Buddy's Place II. Oba su kluba redovito bila popunjena, ne samo zbog izvrsnih programa nego i zbog mnogobrojnih obožavatelja velikog majstora bubnjara.  

Buddy Rich ostavio je neizbrisiv trag u povijesti glazbe i postao idolom mnogih naraštaja glazbenika, ne samo jazzista. Primjerice, slavni rock bubnjar Terry Bozzio, suradnik Franka Zappe i član kultnih sastava UK i Korn, tvrdi da je Rich kralj bubnjeva, a njegovo bigbendaško djelovanje snažno je utjecalo na aranžerski rad Silvija Glojnarića, dugogodišnjeg šefa dirigenta Jazz orkestra HRT-a. I poslije njegove smrti povremeno se okuplja orkestar koji djeluje pod njegovim imenom i, poput mnogih drugih jazz orkestara, izvodi glazbu iz njegova repertoara.

Marko Lazarić je u dobi od samo šest godina počeo svirati bubnjeve u Puhačkom Orkestru Lovran. Od 1996. profesionalno se bavi glazbom, a dvije godine nakon toga počeo je svirati s Elvis Stanić Groupom u kojem se zadržao do 2005. kad je otišao na školovanje na LA Music Academy. Po povratku, 2007., postaje član Jazz orkestra HRT-a. Više puta je nagrađivan Nagradom Status za najistaknutijeg bubnjara u jazz i pop-rock kategorijama. Svirao je na raznim jazz festivalima i surađivao s mnogim poznatim jazz glazbenicima u zemlji i inozemstvu. S bendom Hologram objavio je istoimeni album, na kojem se pojavljuje i kao autor.

Dušan Kranjc je na jazz akademiji u Grazu učio od poznatih jazz bubnjara: Horacia Hernandeza, Jojoa Mayera i Marca Minnemanna. Od 2011. je službeni bubnjar i udaraljkaš grupe 2CELLOS s kojom nastupa na gotovo svim kontinentima i ključan je dio koncerata s kojima skupina rasprodaje svjetske arene, ali često se i vraća svojim korijenima jazza i nastupa u brojnim jazz angažmanima unutar vlastite zemlje i u inozemstvu. Surađivao je s Georgeom Cablesom, Eddiem Hendersonom, Sharon Clark, Denise Thimes, Keithom Javorsom, The American Music Projectom, Royom Youngom, Nicolasom Beardeom, Tamarom Obrovac i mnogima drugima.

Adriano Bernobić je završio osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje  u Puli. Nastupao je s limenom glazbom, Puhačkim orkestrom, Salonskim orkestrom grada Pule, malim jazz skupinama i pulskim Big Bandom. Tijekom školovanja na akademiji u Grazu surađivao je s Wolfgangom Tozzijem, Christianom Salfellnerom i Howardom Curtisom. Usavršavao se u Parizu u sklopu razmjene studenata programa Erasmus. Surađivao je s Jazz orkestrom HRT-a, Tamarom Obrovac, Matijom Dedićem, Deborah J. Carter, Satoshijem Inoueom i drugima. Godine 2013. nastupio je na festivalu South by Southwest u Austinu, Teksas. Dobitnik je Nagrade Status.

Koncert će se održati u sjevernom dvorištu zgrade Hrvatske radiotelevizije, Prisavlje 3, a publika je dobrodošla uz slobodan ulaz i prijavu na broj telefona 01 634 4969 od 8. do 11. lipnja.

Izravno će se prenositi na 3. programu Hrvatskog radija, a televizijska snimka bit će emitirana u jednom od termina HTV-a rezerviranom za jazz.