Porinom nagrađene suradnje HRT-a

Prestižne glazbene nagrade Porin, u svom 27. izdanju dodijeljene su prvi put, zbog pandemije koronavirusa, bez publike. Svečanost dodjele emitirana je iz HRT-ovog studija, a glazbenici su se u nju uključivali modernim tehnologijama.

Među nagrađenim izdanjima su i ona na kojima su sudjelovali ansambli Hrvatske radiotelevizije (HRT) i kojima je HRT suizdavač: album Organic Intelligence Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a, u izdanju Aquarius Recordsa i HRT-a te album Kajkavski biseri  Bojana Jambrošića i Tamburaškog orkestra HRT-a u izdanju HRT-a i Dallas Recordsa.

Oba albuma osvojila su Porina u svojim kategorijama – najbolji jazz album godine i najbolji album tamburaške glazbe, a Joe i Jazz orkestar HRT-a mogu se pohvaliti i Porinom za najbolju izvedbu jazz glazbe sa skladbom Time To Go.Albumu Organic Intelligence Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a, u izdanju Aquarius  Recordsa i HRT-a producent je Igor Geržina, a skladbu koja je nagrađena  za najbolju izvedbu jazz glazbe izveli su Joe i Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella. Producenti nagrađenog albuma Kajkavski biseri Bojana Jambrošića i Tamburaškog orkestra HRT-a su Igor Geržina i Siniša Leopold koji je i ravnao ansamblom.

Organic Intelligence
snimljen je u travnju 2018. u Studiju Bajsić na HRT-u nakon autorskog koncerta klavirista, tubista, skladatelja, aranžera Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a koji je održan u koncertnom ciklusu Jazz orkestra HRT-a u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti pod ravnanjem Andreasa Marinella. Kaplowitz se tada predstavio autorskim materijalom, kao skladatelj i aranžer, ali i kao izvođač Hammond orgulja koje su ga i nadahnule na naslov Organic Intelligence. Jedanaest skladbi albuma, osim autorskog i izvođačkog rukopisa Joea Kaplowitza, predstavlja i članove Jazz orkestra HRT-a kao soliste te ugošćuje Lelu Kaplowitz kao vokal i Luciu Kaplowitz koja izvodi step. Tradicionalni zvuk big bandova iz 60-ih godina prošloga stoljeća album vješto spaja s modernim i svježim aranžmanima Joea Kaplowitza.

Kajkavski biseri Bojana Jambrošića i Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda, objavljen u studenom 2019., nastao je s ciljem njegovanja i očuvanja kajkavske glazbene baštine. Bojan Jambrošić već niz godina nastupa na Krapinskom festivalu kao istinski promotor kajkavske popevke, gdje se i zbližio s Tamburaškim orkestrom HRT-a, zahvaljujući čemu se rodila ideja o zajedničkom projektu. Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold kao jedni od najvažnijih protagonista naše tradicijske glazbene scene, bili su idealni partneri za taj projekt.  Album donosi 19 autorskih i tradicionalnih kajkavskih skladbi te suradnje s našim istaknutim glazbenicima: Gabi Novak, Matijom Dedićem, Filipom Novoselom, Danijelom Pintarić, Rokom Vuškovićem, Maximom Hozićem.

Ovogodišnju dodjelu glazbene nagrade Porin možete pogledati na YouTube kanalu HRT-a: