U odličnoj recenziji CD-a 'Ero der Schelm' istaknut i Zbor HRT-a

U cijenjenom njemačkom opernom magazinu Orpheus, koji izlazi svaka dva mjeseca, u broju za svibanj/lipanj objavljena je recenzija nedavno izdanog nosača zvuka opere Ero s onog svijeta (Ero der Schelm) Jakova Gotovca.

Dvostruki CD izdan je u produkciji njemačkog nakladnika CPO, a u interpretaciji najizvođenije hrvatske opere uz Orkestar Minhenskog radija, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića sudjelovao je i Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) te istaknuti hrvatski solisti: Valentina Fijačko Kobić kao Đula, Jelena Kordić kao Doma, Ljubomir Puškarić u ulozi Mlinara Sime i Ivica Čikeš kao Gazda Marko, na čelu s Tomislavom Mužekom u naslovnoj ulozi Ere, odnosno Miće. Jeleni Kordić bio je to prvi nastup u ulozi Dome, baš kao i tenoru Tomislavu Mužek u ulozi Ere.

Recenziju Karin Coper u kojoj je, uz hrvatske soliste, istaknut i Zbor HRT-a, donosimo u cijelosti:

Hrvatska omiljena opera

Opere iz bivše Jugoslavije u ovdašnjem su kazališnom krajoliku neistraženo područje. U tome nije iznimka ni glazbena komedija, najizvođenija u Hrvatskoj, Ero s onoga svijeta. Potekla je iz pera Jakova Gotovca (1895.-1982.), jednog od najpopularnijih hrvatskih skladatelja, čiji se vokalni i simfonijski opus temelji na balkanskim narodnim temama i folkloru. Bogati pučki prizori s lokalnim ugođajem važne su sastavnice opere. Njezina se radnja okreće oko imućnog vlastelina Miće koji svoje naivne seljane obmanjuje da je on prosjak Ero koji je pao s onoga svijeta. Na taj način kani osvojiti seljačku kćer Đulu i usput provjeriti nije li joj stalo samo do njegova novca. Snimka koncertne izvedbe u Münchenu zablistala je posve hrvatskom postavom koja je očito dobro upoznata s djelom. Ivan Repušić ravna poletnim Orkestrom Minhenskog radija s mnogo srčanoga žara, temperamenta i pulsirajućeg ritma. Ljubavni par otpjevali su Valentina Fijačko Kobić i Tomislav Mužek s mladenački svježim, usrdnim zanosom. Jelena Kordić kao svadljiva maćeha i Ivica Čikeš kao mrzovoljni otac daju svojim buffo likovima živopisan profil, a raskošno zvuči bariton Ljubomira Puškarića kao Mlinara. Na kraju, ali ne manje važno, Zbor Hrvatske radiotelevizije pršti od energične radosti pjevanja. Kao prikladna dopuna toj pučkoj operi mogu se preporučiti Gotovčeve 'Simfonijske pjesme' kao novo izdanje diskografske tvrtke cpo.