Autorska večer Klausa Gesinga

Sinoć (srijeda, 4. ožujka) je Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) u svom koncertnom ciklusu, na poziv umjetničkog voditelja ansambla Mirona Hausera, ugostio cijenjenog njemačkog jazz glazbenika Klausa Gesinga.

 
                                                                        Klaus Gesing

Njemački multiinstrumentalist, vođa sastava i skladatelj Klaus Gesing jedan je od onih skrivenih dragulja koji privlače pozornost na prvo slušanje. Svestran je autor i saksofonist te bas klarinetist, suradnik mnogih jazz i world music glazbenika. Klaus Gesing školovao se u rodnom Düsseldorfu i na Kraljevskom glazbenom konzervatoriju u Den Haagu gdje je diplomirao klasični i jazz-saksofon. Trenutno predaje improvizaciju i saksofon na Konzervatoriju Giuseppe Tartini  u Trstu u Italiji.

Publika u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja za suvremenu umjetnosti (MSU), ali i slušatelji izravnog prijenosa na Trećem programu Hrvatskog radija, mogli su tako čuti devet Gesingovih skladbi koje je Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom samog autora izveo vrlo angažirano. U skladbama Force on Fours, 1210, Rootin’, Take It to the Bridge, Back on Track i Pleši me svojim solima iskazali su se i članovi orkestra – saksofonisti Vojkan Jocić, Mario Bočić, Mihael Györek i Miro Kadoić, trubač Davor Križić, Luka Žužić na trombonu, Elvis Penava na gitari kao i bubnjar Janko Novoselić. Joe Kaplowitz  se osim u ulozi vladara klavijatura sinoć predstavio i kao odličan svirač tube, a na klaviru ga je u tom času izvrsno zamijenio Luka Žužić.    


                                                             Klaus Gesing ispred Jazz orekstra HRT-a

Osim kao skladatelj, aranžer i tekstopisac, Klaus Gesing predstavio se sinoć i kao odličan solist na soprano saksofonu i bas klarinetu. Svoja je sola obogatio i elektronikom. Publici je pokazao svoje poznato produljenje loopova koje stvara uživo, na čisto akustičnoj osnovi.

Kao vokalno pojačanje orkestru se pridružila vrlo cijenjena hrvatska jazz glazbenica Lela Kaplowitz koje je pjevala Gesingove skladbe na tekstove Norme WinstoneDance Without Answer, Fly Spanish Fly i Sisyphus. Osobito je dobro bila primljena bonus skladba Lullaby for Max za koju je Gesing napisao i tekst, koju je publika pjevušila izlazeći iz dvorane.                                            Lela Laplowitz i Jazz orkestar HRT-a