Nominacije za Porin Jazz i Tamburaškom orkestru HRT-a

Zagreb, 21. veljače 2020. – Sinoć su svečano objavljene nominacije za 27. Glazbenu nagradu Porin, koja će se održati 27. ožujka 2020. u Centru Zamet u Rijeci. Među izdanjima na kojima su sudjelovali ansambli Hrvatske radiotelevizije, i kojima je HRT suizdavač, u konkurenciju za nagradu Porin ušla su sljedeća izdanja:

Album Organic Intelligence Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a, u izdanju Aquarius  Recordsa i HRT-a, s producentom Igorom Geržinom, nominiran je u kategoriji Najbolji album jazz glazbe. Skladba s istog albuma, Time to Go, u izvedbi Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella nominirana je u kategoriji Najbolja izvedba jazz glazbe.

U kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe nominiran je album Kajkavski biseri Bojana Jambrošića i Tamburaškog orkestra HRT-a; producenti su Igor Geržina i Siniša Leopold, a izdavači HRT i Dallas Records.


Album Organic Intelligence snimljen je u travnju 2018. u Studiju Bajsić na HRT-u nakon autorskog koncerta klavirista, tubista, skladatelja, aranžera Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a koji je održan u koncertnom ciklusu Jazz orkestra HRT-a u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti pod ravnanjem Andreasa Marinella. Kaplowitz se tada predstavio autorskim materijalom, kao skladatelj i aranžer, ali i kao izvođač Hammond orgulja koje su ga i nadahnule na naslov Organic Intelligence. Jedanaest skladbi albuma, osim autorskog i izvođačkog rukopisa Joea Kaplowitza, predstavlja i članove Jazz orkestra HRT-a kao soliste te ugošćuje Lelu Kaplowitz kao vokal i Luciu Kaplowitz koja izvodi step. Tradicionalni zvuk big bandova iz 60-ih godina prošloga stoljeća album vješto spaja s modernim i svježim aranžmanima Joea Kaplowitza.


Album Kajkavski biseri Bojana Jambrošića i Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda, objavljen u studenome 2019., nastao je s ciljem njegovanja i očuvanja kajkavske glazbene baštine. Bojan Jambrošić već niz godina nastupa na Krapinskom festivalu kao istinski promotor kajkavske popevke, gdje se i zbližio s Tamburaškim orkestrom HRT-a, zahvaljujući čemu se rodila ideja o zajedničkom projektu. Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold kao jedni od najvažnijih protagonista naše tradicijske glazbene scene, bili su idealni partneri za taj projekt.  Album donosi 19 autorskih i tradicionalnih kajkavskih skladbi te suradnje s našim istaknutim glazbenicima: Gabi Novak, Matijom Dedićem, Filipom Novoselom, Danijelom Pintarić, Rokom Vuškovićem, Maximom Hozićem.