Večer hrvatske zborske glazbe

Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem svog šefa dirigenta uspješno je nastavio svoj koncertni ciklusu Sfumato koncertom, u utorak, 18. veljače, u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ).


                                                         Tomislav Fačini

Na programu su bila djela hrvatskih autora pisana baš za zbor a cappella, pod zajedničkim  nazivnikom 'rjeđe izvođena'. Maestro Fačini za večer hrvatske zborske glazbe odabrao je djela Josipa Hatzea, Mladena Pozajića i Ivana Matetića Ronjgova bogata tradicijskim glazbenim motivima i tekstovima.

Tijekom izbjegličkog boravka u El Shattu u Egiptu između veljače i lipnja 1945., Josip Hatze je, osim što je vodio Zbor Centralnog odbora zbjega, skladao te obrađivao narodne napjeve iz Makedonije, Bosne, Srbije, Slovenije, Koruške, kao i borbene pjesme. Pridodavši im obrade napjeva nastale po povratku u domovinu 1946. i 1947. godine, stvorio je zbirku za mješoviti zbor Od Triglava do  Vardara, u kojoj je napjeve grupirao u rapsodije. Sinoć su se u HGZ-u, nakon podužeg vremena, čule Ciganska rapsodija, Slavonska rapsodija i Hrvatska rapsodija.

Mladen Pozajić rano se istaknuo kao zborski dirigent te je u Zagrebu vodio brojne zborove, a izniman trag ostavio je njegov rad sa Zagrebačkim madrigalistima, koje je utemeljio 1931., te sa zborom tadašnje Državne krugovalne postaje koji je utemeljio 1941. Upravo iz tog ansambla izrastao je današnji Zbor HRT-a. Nakon Drugog svjetskog rata nastavio je djelovati u Sarajevu kao dirigent tamošnje Opere i Filharmonije, profesor na Muzičkoj akademiji, ali i kao zborovođa. Upravo je tamo, 1960. godine napisao svoju 1. rapsodiju za mješoviti zbor koju je maestro Fačini pronašao u notnoj arhivi HRT-a te ju u novom svjetlu sinoć predstavio javnosti. Kao solisti u Rapsodiji predstavili su se članovi Zbora Nikolina Virgej Pintar, alt, Andro Bojanić, tenor, Dragana Ištvančić, alt, Monika Cerovčec, sopran i Milan Kravar, bas.
                                               
Za skladbu Na mamin grobak, Ivan Matetić Ronjgov napisao je i vlastiti tekst, opisujući svoj povratak u rodni kraj u kojemu ga umjesto majke dočekuje zvuk zvona za njezin pogreb. Ronjgov je zadužio je hrvatsku glazbu kao pedagog, organizator, skladatelj i melograf. Zahvaljujući njegovom radu i opusu, elementi istarsko-primorske glazbe našli su mjesto u umjetničkoj glazbi. Na poseban način to se očituje u njegovoj opsežnoj vokalnoj skladbi Na mamin grobak, za zbor a cappella i bariton solo, kojemu se kao solisti pridružuju solo alt i tenor. Lavovski posao u ovoj autobiografskoj, emocionalnoj skladbi odradio je cijenjeni mladi hrvatski bariton Matija Meić koji je za svoju ekspresivnu interpretaciju nagrađen ovacijama publike. U svojim interpretacijama nisu zaostajali niti solisti, članovi Zbora, altistica Martina Borse i tenor Andro Bojanić baš kao ni cijeli ansambl koji je svima u dvorani priredio glazbenu večer za pamćenje.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu, urednice Zrinke Matić, na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT - HR3). Radijsku snimku koncerta možete sljedećih 7 dana poslušati u Slušaonici  Hrvatskog radija.