Otkrića hrvatske glazbe

Sutra (utorak, 18. veljače) u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu  održat će se prvi ovogodišnji koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz ciklusa Sfumato.

Dio djelatnosti Zbora HRT-a je, u svom programu, stavljati naglasak na rjeđe izvođene, ali vrijedne doprinose hrvatskih skladatelja zborskom stvaralaštvu, pa su tako ovom prigodom na programu su Tri rapsodije Josipa Hatzea, skladba Ivana Matetića Ronjgova Na mamin grobak i I. rapsodija za mješoviti zbor Mladena Pozajića. Zbor HRT-a će u izvedbama predvodit će njihov šef dirigent Tomislav Fačini, a kao solist predstavit će se bariton Matija Meić.
 
Gotovo vršnjaci, Ivan Matetić Ronjgov, rođen 1880. u Ronjgima kraj Viškova, te Josip Hatze, rođen 1879. u Splitu, podarili su opuse neodvojive od sredine iz koje su potekli, u kojima se stapa lokalni glazbeni kolorit s osobnim izričajem. I nešto mlađi Mladen Pozajić, rođen 1905. u Županji, u svom je nevelikim opusu kojeg krase folklorni motivi, ostavio više vokalnih i glazbeno-scenskih djela, uz to i jedan je od utemeljitelja (1941.) Zbora HRT-a.

Prije koncerta u HGZ-u, skladbe Ronjgova, Hatzea i Pozaića snimljene su za Fonoteku Hrvatskog radija u dvorani Blagoje Bersa zagrebačke Muzičke akademije.  Na snimanje je svratila i ekipa emisije Dobar dan, Hrvatska.