Intimna jazz biografija Zvjezdana Ružića uz Jazz orkestar HRT-a

U ciklusu Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT), sinoć, 12. veljače, u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja za suvremenu umjetnost (MSU) gostovao je nagrađivani  jazz skladatelj i pijanist  Zvjezdan Ružić. Jazz orkestrom HRT-a ravnao je njegov umjetnički voditelj, Miron Hauser koji izuzetno cijeni ovog vrsnog riječkog glazbenika.Riječki pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić prvi je glazbenik u regiji koji je službeni umjetnik za Yamaha Music Europe i endorser  za Yamaha koncertne klavire, višestruki dobitnik nagrada Status i Porin.  Iskustvo sviranja u big bandu stjecao je još kao tinejdžer u rodnom gradu, nastupajući u orkestru koji je vodio i za koji je aranžmane pisao Josip Pepi Forenbacher. Svoje znanje na tom području produbio je tijekom studija na jazz konzervatoriju u Klagenfurtu. Suradnja s Jazz orkestrom HRT-a nadogradnja je tog, jednog od segmenata njegova stvaralaštva, ali ona je i nešto više. Ona donosi užitak sviranja s dugogodišnjim prijateljima i suradnicima na raznim projektima. Zato sam i odlučio pozvati Zvjezdana u ovu koncertnu sezonu… rasli smo s njim zajedno i stasao je u izvrsnog glazbenika. I to nam je velika čast, istaknuo je Miron Hauser, umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a.


                              Miron Hauser ispred Jazz orkestra HRT-a

Ružić je publici, koja je napunila Gorgonu gotovo do zadnjeg sjedala, predstavio presjek svoje dosadašnje samostalne karijere. Između trideset autorskih skladbi koje se nalaze na četiri njegova autorska albuma - The Knightingale Cabaret, Elfin Farewell, Pandaland i Delightful F, za ovu je prigodu odabrao deset najdražih, dvije do tri skladbe sa svakog albuma. Za aranžere je odabrao Luku Žužića, koji je uz to i trombonist Jazz orkestra HRT-a te Aleša Avbelja. Dao im je potpunu slobodu i sasvim se prepustio u njihove ruke i nije pogriješio. Dogodila se ova predivna večer, usudio bi se reći čarobna… i stvarno se osjećam počašćen što sam imao priliku nastupiti s Jazz orkestrom HRT-a i prezentirati skladbe sa svoja četiri albuma,  iskren je bio Ružić.  


                                                             Luka Žužić

Svojom intimnom glazbom pričom ispričanom autorskim skladbama Moreška, Linđo, 4 Gandhi's Steps, Delightful F, Abundance & Peace  za koje je aranžmane napravio Luka Žužić te The Knightingale Cabaret, Farewell Waltz, Giant's Freedom, Liuyang River i 12th Century Man koje je aranžirao Aleš Avbelj, Ružić je očarao sve prisutne u dvorani, a vjerujemo i one pored radio prijamnika. Bila je to suradnja koje je tek početak onoga što slijedi, kako je istaknuo Zvjezdan Ružić nakon koncerta.


                                              Miron Huser i Aleš Avbelj

Koncert se moga pratiti u izravnom radijskom prijenosu urednice Darie Hodnik Marinković na Trećem programu Hrvatskog radija, a televizijska snimka urednice Melanije Pović Jagarinec i redatelja Miljenka Bukovčana moći će se pogledati u jednom od nedjeljnih termina emisije Vrijeme je za jazz.