Zvjezdan Ružić i Jazz orkestar HRT-a

U srijedu 12. ožujka, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) u svom će koncertnom ciklusu ugostiti Zvjezdana Ružića – pijanista, aranžera i skladatelja. Ansamblom će ravnati njegov umjetnički voditelj, Miron Huaser.

Zvjezdan Ružić (Rijeka, 1988.) diplomirao je jazz-klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu u Austriji. Peterostruki je dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin te šesterostruki dobitnik strukovne nagrade Status u kategoriji jazz-klavir, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. Uz brojne suradnje i osebujan diskografski opus koje je ostvario s eminentnim glazbenicima hrvatske jazz, klasične te pop-rock scene, Zvjezdan je dosad snimio četiri autorska albuma, od kojih su The Knightingale Cabaret i Elfin Farewell nagrađeni Porinom za najbolju jazz skladbu, dok je njegov treći autorski album Pandaland, koji je prvu službenu promociju doživio u Šangaju – osvojio čak dva Porina: za najbolji jazz-album te za najbolju jazz-izvedbu.

Nakon tri albuma objavljena u suradnji s njegovim sekstetom, četvrti Pianotron - Zvjezdan Ružić: Delightful F, prvi je solo projekt tog višestruko nagrađivanog glazbenika. Pianotron je jedinstvena 'suradnja' dvaju instrumenata koje Ružić istovremeno svira – lijeva ruka na mellotronu (analognom sintisajzeru kojeg su davnih dana proslavili Beatlesi), a desna ruka na klaviru, čime stvara ugođaj kao da je orkestar na pozornici dok sve konce, ili bolje rečeno note, u rukama drži samo on. On je prvi u povijesti glazbe koji je na veliko oduševljenje i publike i struke spojio ova dva naizgled nespojiva instrumenta i stvorio potpuno novi stil kojeg tek treba definirati, a kojega je kritika zasad prozvala – pianotron stil. Nedavno je javnosti predstavio spot za Delightuful F, čarobnu naslovnu skladbu novog albuma, nastao u zagrebačkom parku Maksimir, kada je Zvjezdan na plutajućoj pozornici Drugog jezera svoj projekt predstavio uživo publici. Svojim impresivnim projektima, koji uključuju suradnje s istaknutim glazbenicima hrvatske jazz, klasične i pop-rock scene, pridodat će i suradnju s Jazz orkestrom HRT-a. Na koncertnoj večeri u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja za suvremenu umjetnost (MSU) predstavit će skladbe sa sva svoja četiri albuma.
- Puno sam razmišljao o ovom koncertu, jer mi je neopisivo važan, kaže Zvjezdan.  - Ne danima, već mjesecima. Kako složiti program, koje skladbe uvrstiti za ovu prigodu, a koje, nažalost, odbaciti... a sve su mi toliko drage.

 - Između 30 autorskih skladbi koje se nalaze na moja četiri autorska albuma trebao sam odabrati deset mi najdražih koje ću za ovu posebnu prigodu izvesti s Jazz orkestrom HRT-a. Odlučio je publici predstaviti presjek svoj dosadašnjega rada s dvije do tri skladbe sa svakog od objavljenih albuma.  Koncert ćemo započeti sa skladbama s albuma prvijenca The Knightingale Cabaret', zatim prijeći na album Elfin Farewell, izvesti i pokoju skladbu s albuma Pandaland, a završiti skladbama s najnovijeg, nedavno izdanog Delightful F – projekta Pianotron.

Još je jedna specifičnost koncerta koji nas očekuje. Iako je Zvjezdan Ružić poznat i cijenjen i kao aranžer, ovog puta za razliku od svih dosadašnjih projekata, odlučio je angažirati dva najbolja aranžera za big band u ovom dijelu regije Luku Žužića i Aleša Avbelja. Svakome je poslao pet skladbi i u potpunosti se prepustio u njihove ruke.

- To su vrhunski aranžeri, a ja samo želim uživati na ovom koncertu!Probe su u punom jeku, svaka sekcija Jazz orkestra HRT-a zasebno te se svi zajedno uz Zvjezdana pripremaju za koncert u Gorgoni.
- Dirigent Miron Hauser pažljivo nas usklađuje, a atmosfera u orkestru je iznad svih mojih očekivanja, što me posebno veseli! Eto, mogu samo reći da se iskreno nadam kako je ovo tek početak jedne lijepe suradnje između mene i Jazz orkestra HRT-a - iskren je Ružić.


Koncert će se moći pratiti u izravnom radijskom prijenosu urednice Darie Hodnik Marinković na Trećem programu Hrvatskog radija, a televizijska snimka urednice Melanije Pović Jagarinec i redatelja Miljenka Bukovčana u jednom od nedjeljnih termina emisije Vrijeme je za jazz.