Tamburaški orkestar HRT-a koncertom proslavio je početak 2020.

Svečanim novogodišnjim koncertom, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom svog šefa-dirigenta Siniše Leopolda, proslavio je početak 2020.!

17. Valceri, polke i druge špelancije, tradicionalno glazbeno slavlje prvog dana nove godine, zbilo se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu (HNK), gradu koji već stoljećima njeguje kazališnu i koncertnu tradiciju. Sve koji su došli proslaviti prvi dan nove 2020. dočekao je gradonačelnik Ivan Čehok i intendantica HNK-a Jasna Jakovljević te šalica toplog napitka – kuhanog vina i/ili čaja.


                                                                            Lidija Horvat Dunjko

Uz Tamburaški orkestar HRT-a prvi glazbeni događaj u programu HRT-a, uveličali su svojim izvedbama prigodnog programa Lidija Horvat Dunjko, Miljenko Đuran, Goran Karan, trio Meštrović & Expresto (Matej Meštrović, Kristina Bjelopavlović Cesar i Borna Šercar), duo Hojsak & Novosel (Tihomir Hojsak  i Filip Novosel), band Scifidelity Orchestra te plesni par Paula Jeričević i Mario Ožbolt, a kroz program su sve u dvorani i one pred malim ekranima ili pokraj radio prijamnika vodili Ljiljana Vinković i Duško Ćurlić.


                                                                   Miljenko Đuran                                         

Program je otvorila Varaždinska uvertira Siniše Leopolda, nakon koje je punu dvoranu varaždinskog HNK izvedbom Proljetnog valcera Johanna Straussa ml. u obradi Stjepana Mihaljinca, oduševila proslavljena hrvatska sopranistica Lidija Horvat Dunjko. Zimski valcer  Dubravka Palanovića u izvedbi Tamburaškog orkestra bio je zgodna opreka vrućoj južnjačkoj ariji La tabernera del puerto (P. Sorozábala, F. Romero, G. Fernández-Shaw, obr. F. Pećarić) u izvedbi odlično raspoloženog Miljenka Đurana nakon koje publika nije štedjela svoje dlanove.


                                                                             Scifidelity Orchestra

Koncert u Varaždinu nije mogao proći bez tradicionalne Ja sem Varaždinec u obradi Tomislava Uhlika i domaćih izvođača Scifidelity Orchestra – grupe mladih čakovečkih momaka školovanih u Varaždinu koji su izveli stari hit Ive Robića u obradi Ante Gele – Čin-Čin-Čin, te kasnije i V Varaždinu na placu (tradic., br. M. Makar) i Kad sveci marširaju (L.Armstrong, obr. S. Glojnarić).


                                                                              Hojsak & Novosel

Duet iz operete Grofica Marica Emmericha Kálmána u prepjevu i obradi T. Uhlika, Hajd'mo u Varaždin  te duet iz Kálmánove operete Kneginja čardaša Jaj, Mamam  izveli su Lidija Horvat Dunjko i Miljenko Đuran te ionako dobro raspoloženje u dvorani podigli za još koji stupanj, dok su gledatelji Drugog programa HTV-a mogli uživati i u plesnoj izvedbi mladih plesača. Praizvedbom Lenger fantazije duo Hojsak & Novosel i Orkestar odali su počast Blažu Langeru bez kojeg tamburaška glazba ne bi bila to što jest u Hrvatskoj osobito u Podravini i Međimurju.

                           Meštrović & Expresto uz Tamburaški orkestar HRT-a, dirigent Siniša Leopold

Novogodišnji potpuri Mateja Meštrovića u izvedbi Orkestra i trija Meštrović & Expresto, publika je odlično primila kao i brzopolku Na saoniku Dragutina Hruza. Dašak Dalmacije na varaždinsku pozornicu donio je Goran Karan izvedbom svojih skladbi Za generaciju i Živila nan ljubav u kojoj je s njim zapjevala Lidija Horvat Dunjko i momci iz Scifidelity Orchestra kao prateći vokali. Službeni dio koncerta zatvorila je Napitnica iz operete Princ student  Sigmunda Romberga u obradi S. Mihaljinca , u izvedbi Lidije Horvat Dunjko i Miljenka Đurana kojima su se na pozornici pridružili svi izvođači čestitajući tako prvi dan 2020. godine.


                                                                          Goran Karan

Varaždinska publika svojim je pljeskom izmamila i dodatak – Radetzky marš Johanna Straussa, starijeg kojeg su pod ravnanjem maestra Leopolda izveli Tamburaški orkestar HRT-a i Meštrović & Expresto uz ritam podršku punoga varaždinskog kazališta.

Izravni televizijski prijenos urednika Nikole Kristića i redatelja Miljenka Bukovčana mogao se pratiti na Drugom programu HTV-a i putem HRTi platforme, dok se radijski prijenos pratio putem Drugog programa Hrvatskog radija i putem Glasa Hrvatske.