Božićni koncerti Zbora HRT-a

Večeras u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) održat će se već tradicionalan božićni koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) u sklopu ciklusa Sfumato.


                                                                         Darijan Ivezić


Ovogodišnjim božićnim koncertom, nazvanim Lauda, ravnat će mladi i talentirani dirigent Darijan Ivezić, a Zboru HRT-a pridružuje se i instrumentalni ansambl. Kao solisti nastupit će stalne članice Zbora – sopranistica Monika Cerovčec i mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar te tenor Siniša Galović.

Na programu su O magnum mysterium, za zbor a cappella Francisa Poulenca, Tota pulchra es, za ženski zbor a cappella  Mauricea Durufléa, osam napjeva Iz hrvatske božićne pjesmarice, za zbor i instrumentalni ansambl u obradi Tomislava Uhlika te božićna kantata Lauda per la Nativitá del Signore (Pohvala Gospodinovu rođenju) Ottorina Respighija koja je jedino njegovo djelo sakralne tematike.

Radijska snimka koncerta Lauda  emitirat će se 24. prosinca na Trećem programu Hrvatskog radija u 20 sati.


              Zborom HRT-a i prigodnim instrumentalnim sastavom na probi u HGZ-u ravna Darijan Ivezić

Isti program Zbor HRT-a, izvest će u subotu, 21. prosinca, u 20 sati u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu. Božićni koncert Zbora HRT-a organiziran u suradnji sa župnikom i gvardijanom župe Presvetog Trojstva, fra Krunoslavom Albertom te u suradnji s Gradom Karlovcem tradicionalni je božićni koncert kojim i HRT svim svojim gledateljima na poseban način donosi radosti Božića u njihove domove.

Tradicija je ustanovljena 2009. koncertom u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, a nastavila se koncertima u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Osijeku, Prelogu, Belcu, Remetincu kod Novog Marofa, svetištu Gospe Rementske u Zagrebu i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću. 

Ulaz na koncert u Karlovcu je slobodan, a televizijska snimka urednice Lejdi Oreb i redatelja Miljenka Bukovčana moći će se pogledati na Badnjak, 24. prosinca u 22.25, na Prvom programu Hrvatske televizije.

Božićne koncerte Zbora HRT-a u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su dirigent  Darijan Ivezić i mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar: