Iznimno topao prijem u Kini

Tamburaški orkestar HRT-a uz svojega šefa dirigenta Sinišu Leopolda nedavno se vratio iz Narodne Republike Kine gdje je boravio na desetodnevnoj turneji. Gostovanje se održalo u sklopu manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma koja od travnja do prosinca 2019. godine predstavlja brojne hrvatske i kineske kulturno-umjetničke i turističke programe kao zajednički projekt Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske te Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.

Gostovanje su pratili savjetnica u Veleposlanstvu RH u NR Kini Bisera Fabrio i veleposlanik Dario Mihelin koji nam je otkrio svoje dojmove: „Na samom svečanom otvorenju Glazbenog festivala u Chengduu, naši su se umjetnici potrudili dati ne samo svoj kulturni, već i turistički doprinos cijeloj Godini turizma i kulture jer su se cijelo vrijeme nastupa u pozadini scene puštale snimke iz Hrvatske koje prikazuju turističke ljepote naše zemlje. I na ovaj način su potvrdili svoju profesionalnost i temeljit pristup svojoj kineskoj turneji. Bilo bi nam zaista drago Tamburaški orkestar ponovno vidjeti u Kini, na nastupima i u drugim gradovima ove velike i fascinantne zemlje.”

Prošle je godine u glavnom gradu pokrajine Sičuan, Chengduu, potpisan sporazum o umjetničkoj suradnji Kine i država srednje i istočne Europe, a upravo tamo, od 10. do 17. studenoga 2019. održao se Glazbeni tjedan Kine i država srednje i istočne Europe. Na poziv Centra za inozemnu i kulturnu razmjenu grada Chengdua, i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold održali su pet koncerata u sklopu spomenutog Glazbenog tjedna: 11. studenoga u Meshianu, 12. studenoga u Chengduu što je bilo i svečano otvorenje festivala, 13. studenoga u Pengshanu, 14. studenoga u Deyangu te 16. studenoga ponovno u Chengduu. Nastupi su bili iznimno posjećeni, u koncertnim dvoranama s od 600 do 1200 mjesta.

„Naš primarni zadatak je bio predstaviti glazbu hrvatskih autora u jednoj tako dalekoj i velikoj zemlji poput Kine, i na neki način nama prilično nepoznatoj. Program je prije svega predstavljao naše autore koji su pisali za naše tamburaške orkestre ili pišu još uvijek, pogotovo za naš orkestar. Uz to smo izvodili i hrvatske narodne pjesme i neke plesove. Bio je to folklorni potpuri u kojemu smo predstavili naš bogati folklor po kojemu smo zaista posebni i to je uvijek nailazilo na izvanredan prijem kod publike. Čim smo taj potpuri počeli svirati, inače suzdržana kineska publika, koja nije naviknuta da nakon izvedbe zaplješće, tijekom izvedbi u prpošnom ritmu i tempu, sve je popratila pljeskom”, dio je brojnih dojmova koje nam je ispričao maestro Siniša Leopold.

Uz hrvatske umjetničke i tradicijske skladbe izvorno skladane ili obrađene za tambure, iz pera Igora Kuljerića, Mladena Tarbuka, Siniše Leopolda, Miljenka Prohaske, Bože Potočnika, Zlatka Potočnika, Borisa Beninija i Filipa Novosela, te narodne plesove i pjesme, Tamburaši su oduševili domaćine i izvedbom poznate kineske pjesme u obradi Romana Grossa, člana Tamburaškog orkestra HRT-a. Što ta pjesma znači Kinezima, otkrio je veleposlanik Dario Mihelin:

„Posebno je oduševljenje izazvala obrada jedne od najpoznatijih kineskih šansona The Moon Represents My Heart, slavne pjevačice Terese Teng, koja je kineski evergreen i s kojom su hrvatski glazbenici zaista osvojili srca publike u Sičuanu. Gostovanje tamburaškog sastava Hrvatske Radiotelevizije u pokrajini Sičuanu, u sklopu Godine turizma i kulture između Hrvatske i NR Kine, zaista je bio veličanstven događaj, ne samo zbog osobnog i profesionalnog angažmana glazbenika, već i njihove interakcije s inače suzdržanom i stidljivom kineskom publikom.”