Čarolija duhovne glazbe Felixa Mendelssohna u HGZ-u

U utorak, 19. studenoga, u koncertu iz svog ciklusa Sfumato, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom Holgera Specka predstavio je u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) duhovnu glazbu Felixa Medelssohna.

Na programu su bili Medelssohnovi psalmi, liturgijske i orguljske skladbe koje je interpretirao vrsni hrvatski orguljaš Pavao Mašić. Svi znaju za Mendelssohnove simfonije, koncerte, klavirske skladbe, dok su mnogima skladbe koje su predstavljene ovim programom pravo iznenađenje, ističe maestro Holger Speck koji je zagrebačkoj publici otkrio taj manji, no jednako fascinantan dio opusa crkvene i glazbe za orgulje iz pera jednog od najvećih skladatelja romantizma. 


                                                                                      Holger Speck

Holger Speck profesor je na Sveučilištu za glazbu u Karlsruheu u Njemačkoj te je osnivač i umjetnički direktor ansambala Rastatt i Les Favorites, s kojima je 2017. bio nominiran za nagradu Grammy. Stekao je znatan međunarodni ugled kao karizmatični glazbenik koji oživljava estetiku i detalje karakteristične za određena razdoblja, istovremeno prenoseći emotivni sadržaj glazbe slušateljima. Kritika hvali njegove uvjerljive, produhovljene i životne izvedbe. Nastupa i kao pjevač te drži i stručna predavanja iz dirigiranja i interpretacije.


                                              Nikolina Virgej Pintar, Roko Radovan, Vjekoslav Hudeček
  
Publika u dvorani uživala je tako u vrhunskoj interpretaciji dijelova iz Die Deutsche Liturgie/Njemačka liturgija i poznatog oratorija Ilija u kojima su solističke dionice pjevali članovi zbora Nikolina Virgej Pintar, Roko Radovan, Vjekoslav Hudeček, Ivana Barun, Milan Mišo Kravar, Gorana Biondić Ruško, Gordana Šeb, Martina Borse, Želimir Panić i Marko Pletikosa. Maestro Speck za koncert u HGZ-u odabrao je i psalme Aus tiefer Not schrei' ich zu dir /U muci tebi vapijem; Richte mich Gott/Dosudi mi pravo, Bože; Jauchzet dem Herrn alle Welt/Kliči Jahvi, zemljo sva te Hör mein Bitten, Herr/Čuj molitvu moju, Gospodine, za sopran solo, zbor i orgulje u kojem je solistica bila Monika Cerovčec, članica Zbora koja je za svoju interpretaciju nagrađena burnim pljeskom publike.


Ivana Barun, Gorana Biondić Ruško, Gordana Šeb, Martina Borse, Želimir Panić, Marko Pletikosa, Milan Mišo Kravar i Vjekoslav Hudeček

Pavao Mašić
je na orguljam u svojevrsnim instrumentalnim intermezzima oduševljavao publiku nadahnutim izvedbama tri Preludija i fuga (u c-molu, G-duru, u d-molu) što je publika nagradila snažnim pljeskom baš kao i sve izvođače na kraju koncerta koji su na to dogovorili dodatkom – ponavljanjem Slave iz Njemačke liturgije.


                                                                            Pavao Mašić

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu, urednice Zrinke Matić, na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT - HR3). Radijsku snimku koncerta možete sljedećih 7 dana poslušati u Slušaonici  Hrvatskog radija.