Uzbudljiva glazba Luisa Bonille oduševila punu Gorgonu

Sinoć je u dvorani Gorgona  zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Jazz ciklusu  Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) gostovao kalifornijsko-kostarikanski trombonist, skladatelj, aranžer i pedagog Luis Bonilla. Uz Jazz orkestar HRT-a predstavio je svoj glazbeni opus koji je u Zagreb donio dašak njujorškog jazza s latinoameričkim korijenima.

Luis Bonilla dobro je poznat na hrvatskoj jazz-sceni na kojoj redovito gostuje kao izvođač, ali je prisutan i kao predavač. Posebnu je povezanost ostvario s hrvatskim glazbenicima, osobito u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži. Naime, voditelj je Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu i Svjetskog orkestra Glazbenih mladeži. Bonilla je tijekom dugogodišnje karijere stekao bogato iskustvo koje danas prenosi mladim naraštajima glazbenika. Osim što održava glazbene radionice i seminare, predavao je na Manhattan School of Music, Konzervatoriju New England, Philadelphia University i drugim američkim sveučilištima, a od 2018. redoviti je profesor na odjelu za jazz Sveučilišta u Grazu.

Na cjelovečernjem koncertu s Jazz orkestrom HRT-a predstavio se kao punokrvni jazz glazbenik preuzevši ulogu i skladatelja i dirigenta, kao i solista na trombonu. Bonilla je član njujorškog Vanguard Jazz Orchestra, a u svojoj glazbenoj karijeri surađivao je s Tonyjem Bennettom, McCoyem Tynerom, Dizzyjem Gillespieom, Lesterom Bowiem, Tomom Harrellom i Astrud Gilberto, kao i s glazbenicima drugih žanrova te mnogim big bandovima i sastavima koje je sam vodio. Svoje instrumentalno umijeće i sklonost istraživanju najsloženijih izričaja, Bonilla nesebično dijeli s glazbenicima na pozornici, a njegov jedinstveni šarm animira i kolege i publiku što se moglo i vidjeti sinoć u Gorgoni.


                                                   Mihael Györek, Davor Križić i Luis Bonilla

Puna dvorana MSU-a uživala je u originalnoj glazbi pisanoj za jazz orkestar, čulo se pregršt latino-ritmova fuzioniranih s jazzom i puno odlične solo improvizacije u kojoj su se iskazali članovi Jazz orkestra HRT-a – Mario Bočić i Miro Kadoić na saksofonima, Vojkan Jocić i Mihael Györek na soprano i alt saksofonu, Damir Horvat na bas saksofonu, Davor Križić i Valdemar Kušan na trubama, Luka Žužić na trombonu, Elvis Penava na gitari te posebno dojmljivi Joe Kaplowitz na klavijaturama i Saša Borovec na kontrabasu. Luis Bonilla istaknuo je neizmjeran doprinos udaraljkaša – Marka Lazarića na bubnjevima te na udaraljkama Hrvoja Rupčića, kojem je dao nadimak Octopus (hobotnica).


                                                                              Hrvoje Rupčić i Marko Lazarić

Puna Gorgona imala je prilike uživati u uzbudljivoj glazbi koja je svima donijela puno zabave i široke osmijehe na licima. Na programu su bile autorske Bonillove skladbe Shining Star, Uh Uh Uh, Visions, Another Happy Day, Closer Still, Triumph, Where's Sepia te skladba Emiliana Sampaijana u Bonillovom aranžmanu Another Visions čije je izvedbe publika nagradila gromoglasnim pljeskom i ovacijama. Izvedbu zadnje skladbe Elis, nastalu nakon rođenja kćeri, Bonilla je posvetio prijateljici u publici.


                                                                           Luis Bonilla