Sve je spremno za 'Kinesku turneju' Tamburaškog orkestra HRT-a

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) sprema se, od 8. do 18. studenoga, na gostovanje u Kinu. Tamo će Orkestar gostovati prvi puta, a šef dirigent Siniša Leopold vjeruje da će i tamo, kao i na svim dosadašnjim gostovanjima, oduševiti publiku, dostojno predstaviti Hrvatsku te ostaviti značajan trag hrvatske glazbene baštine.

Kineska turneja Tamburaškog orkestra HRT-a organizirana  je u sklopu Inicijative 16+1 (platforme za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe na području trgovine i ulaganja, prometnog povezivanja, financija, poljoprivrede, znanosti i tehnologije, zdravstva, obrazovanja i kulture), ali i kao dio Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

                     

Na programu koji su pripremili Tamburaši, bit će originalna djela istaknutih hrvatskih skladatelja pisana baš za tamburaški orkestar, kao što su Igor Kuljerić, Mladen Tarbuk, Siniša Leopold, Miljenko Prohaska, Božo i Zlatko Potočnik, Boris Benini i Filip Novosel; djela hrvatskih skladatelja priređena za ovakav orkestar (primjerice Randevu sa šjor' Ivom  Ive Tijardovića u obradi Tomislava Uhlika, Zagrebačka promenada  Roka Šimunacija u obradi Nikice Kalogjere) i naravno, hrvatska tradicijska glazba (zvuci Međimurja, Slavonije, Dalmacije i okolice Zagreba) u aranžmanu za Tamburaši orkestar HRT-a. Uz to, Tamburaši i maestro Siniša Leopold pripremaju i pokoje iznenađenje domaćinima, pa će tako Kinezi moći čuti i kako na tamburama zvuči njihova tradicionalna glazba.

Tamburaši će održati zajedničke koncerte u gradu Chengdu (12. i 16. studenoga ) te samostalne u gradu Meshianu (11. studenoga), Deyangu (14. studenoga) te na svetoj budističkoj planini Emei (13. studenoga) što ih posebno veseli, kako je otkrio čelist i udaraljkaš Roman Gross za emisiju Dobro jutro, Hrvatska: