Gostovanje u Kini u sklopu Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma

11. studenoga 2019., Meshian
12. studenoga 2019., Chengdu
13. studenoga 2019., planina Emei
14. studenoga 2019., Deyang
16. studenoga 2019., Chengdu


Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent


Od 8. do 18. studenoga 2019., Tamburaški orkestar HRT-a uz svojega šefa dirigenta Sinišu Leopolda prvi će put gostovati u Narodnoj Republici Kini kako bi tamošnjoj publici predstavio hrvatsku umjetničku i tradicijsku glazbu za tambure. Povod gostovanju je suradnja kineskih i hrvatskih institucija u sklopu manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma koja od travnja do prosinca 2019. godine predstavlja brojne hrvatske i kineske kulturno-umjetničke i turističke programe kao zajednički projekt Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske te Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine. Riječ je ujedno o manifestaciji nastaloj u okrilju ministarske konferencije 16 + 1 održane 2018. u Dubrovniku kao inicijative za suradnju država srednje i istočne Europe i Kine (17 + 1 od travnja 2019.). U ostvarivanju sudjeluju brojni partneri, među kojima je i Hrvatska radiotelevizija.

Uz ostalo, prošle je godine u glavnom gradu pokrajine Sečuan, Chengduu, potpisan sporazum o umjetničkoj suradnji Kine i država srednje i istočne Europe, a upravo tamo, od 10. do 17. studenoga 2019. održava se Glazbeni tjedan Kine i država srednje i istočne Europe. Na poziv Centra za inozemnu i kulturnu razmjenu grada Chengdua, i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold održat će pet koncerata u sklopu spomenutog Glazbenog tjedna. Kineska turneja Tamburaša počinje 11. studenoga, kada nastupaju u Konferencijskom centru u Meishanu, gradu udaljenom sedamdesetak kilometara od Chengdua, a slijede sudjelovanje na svečanosti otvorenja festivala 12. studenoga u Gradskoj koncertnoj dvorani Chengdua, nastup 13. studenoga na planini Emei, najvišoj od četiriju svetih kineskih budističkih planina, koncert 14. studenoga u Deyangu, gradu također nedaleko od Chengdua, te zaključni koncert 16. studenoga u Muzeju Jinsha Site, u sklopu drevnog arheološkog nalazišta u Chengduu.

Tamburaški orkestar HRT-a izvodit će originalne skladbe Igora Kuljerića, Mladena Tarbuka, Siniše Leopolda, Miljenka Prohaske, Bože Potočnika, Zlatka Potočnika, Borisa Beninija i Filipa Novosela, pisane upravo za tamburaški orkestar, te hrvatske popularne i tradicionalne skladbe u aranžmanima za tamburaški orkestar, među kojima su primjerice Randevu sa šjor' Ivom Ive Tijardovića u obradi Tomislava Uhlika, Zagrebačka promenada Roka Šimunacija u obradi Nikice Kalogjere, kao i potpuri hrvatskih plesova i pjesama, u kojemu će se čuti zvuci Međimurja, Slavonije, Dalmacije i okolice Zagreba. Uz to, Tamburaši i maestro Siniša Leopold pripremaju i pokoje iznenađenje domaćinima, pa će tako na tamburama zazvučati i kineska tradicionalna glazba.