Svečano zatvaranje 51. BEMUS-a

Dva najznačajnija zbora ovih prostora zajedno pod ravnanjem maestra Bojana Suđića zatvaraju večeras najznačajniju manifestaciju klasične glazbe u Srbiji. Zatvaranje 51. Beogradskih muzičkih večeri (BEMUS) proći će u znaku zborske glazbe, sa sjajnim gostima.

Na svečanom zatvaranju 51. BEMUS-a, u subotu, 19. listopada, u beogradskoj Kolarčevoj zadužbini nastupit će, kako najavljuju lokalni mediji, dva najznačajnija zbora naših prostora: Zbor Radio televizije Srbije (RTS) i Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT). Cjelonoćno bdijenje, op.37 Sergeja Rahmanjinova bit će centralno djelo repertoara udruženih zborskih ansambala. Ovo nevjerojatno duhovno djelo spojit će dva profesionalan radijska zbora pod vodstvom maestra Bojana Suđića.


                                                           Bojan Suđić

Svoje najkompleksnije djelo ukorijenjeno u vokalnoj ostavštini zborske a cappella tradicije pravoslavne crkve i ruske liturgije Sergej Rahmanjinov (1873. – 1943.) napisao je u samo dva tjedna početkom 1915., tijekom turneje po Rusiji na kojoj je kao pijanist nastupao pod ravnanjem Sergeja Kusevickog. Riječ je o uglazbljenju večernjih i jutarnjih molitvi koje se kao dio cjelonoćnog bdijenja izvode subotom ili uoči velikih blagdana, uz početak obreda sa zalaskom sunca; u ruskim katedralama i župnim crkvama većinom u skraćenoj varijanti, a samo u samostanima u punom trajanju.

Kao soliste na koncertu čut ćemo mezzosopranisticu Ivanu Srbljan, solisticu HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, tenora Marka Živkovića te specijalnog gosta Mihaila Kruglova ruskog basa profunda.Zbor RTS-a jedini je profesionalni ansambl ovakvog tipa u Srbiji, a ovim koncertom obilježava i 80 godina svoga postojanja. Zbor je kroz sve te godine nastupao s mnogim istaknutim dirigentima i solistima, sudjelovao na festivalima širom Jugoslavije i Srbije, a ostvarivao je uspješne turneje i po čitavoj Europi. Također, Zbor RTS-s dobitnik je mnogih priznanja, a njegov repertoar obuhvaća najznačajnija djela zborske literature, kompleksne partiture vokalno-instrumentalne i operne glazbe, a njeguje i glazbu popularnih žanrova. Visoka umjetnička stremljenja pozicionirala su Zbor RTS-a kao renomirani zborski ansambl, prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda, koji je uz dirigenta Bojana Suđića aktivno prisutan u glazbenom životu Srbije.

Zbor HRT-a osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. U prvim godinama djelovanja repertoar su oblikovali dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag i čije su skladbe danas trajni dio repertoara Zbora, te Tonči Bilić. Upravo na poticaj Tončija Bilića, 1998. godine pokrenut je samostalni pretplatnički ciklus Sfumato, u sklopu kojega su premijerno predstavljene brojne skladbe hrvatskih autora i antologijski zborski opusi svjetske baštine. Zbor HRT-a je 2016. primljen u asocijaciju najuglednijih europskih komornih zborova Tenso. Od sezone 2017./2018. na čelu Zbora kao šef-dirigent je maestro Tomislav Fačini. Izvodeći širok repertoar u rasponu od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, zbor iskazuje izuzetnu svestranost, koja mu je donijela gostovanja širom Europe, suradnje s nizom istaknutih dirigenata, kao i sa mnogim solistima svjetskog renomea.


                                                                      Kolarčeva zadužbina