Novi nosač zvuka 'Vatroslav Lisinski - Zborovi i popijevke'

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  (HAZU) sinoć je predstavljeno diskografsko izdanje Hrvatske radiotelevizije (HRT) 'Vatroslav Lisinski - Zborovi i popijevke'.

Kako HRT sustavno brine o opusima hrvatskih skladatelja, tako se brine i o opusu svima znanog Vatroslava Lisinskog kojemu ove godine obilježavamo 200. obljetnicu rođenja. Novi nosač zvuka 'Vatroslav Lisinski - Zborovi i popijevke' najnoviji je doprinos tome.Projekt Lisinski
na HRT-u započeo je još 2015. kada su, 7. svibnja, u zajedničkoj koncertnoj sezoni Kanconijer,  Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a koncertno izveli, te potom i studijski snimili, prvu hrvatsku operu Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog. U siječnju 2017. prvi je put u povijesti taj hrvatski operni prvijenac objavljen i na nosaču zvuka. Projekt je nastavljen i u koncertnoj sezoni 2018./2019. tijekom koje su najdragocjeniji dio ostavštine Vatroslava Lisinskog predstavili Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a. U ciklusu Kanconijer koncertno je izvedena još jedna opera Lisinskog – Porin, a u zborskom ciklusu Sfumato cijela je večer bila posvećena zborskim i solo pjesama tog našeg značajnog skladatelja.

Zboru HRT-a pod vodstvom šefa dirigenta Tomislava Fačinija na koncertu u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) u interpretaciji vokalne lirike na hrvatske, češke i njemačke stihove pridružili su se ugledni gosti: mezzosopranistica Renata Pokupić, bas-bariton Krešimir Stražanac i Jonathan Ware, američki pijanist cijenjen kao komorni glazbenik i suradnik u izvedbama solo pjesama. Nakon uspješnog koncerta, program je i trajno tonski snimljen, a sinoć je nosač zvuka 'Vatroslav Lisinski - Zborovi i popijevke' predstavljen javnosti.


    Zbor HRT-a i Tomislav Fačini na predstavljanju CD-a u palači HAZU-a, za klavirom Jonathan Ware

Vatroslav Lisinsk
i utemeljitelj je moderne hrvatske opere, a smatra se da su njegova najbolja djela upravo solo pjesme i one skladane za zborsko pjevanje. Skladao ih je na hrvatske, češke i njemačke tekstove sa širokim rasponom tema, od ljubavne lirike i snažnog rodoljublja do promišljanja o društvenoj nepravdi. Na CD-u se nalazi 21 skladba za koje su osim Lisinskog stihove napisali Petar Zoričić, Petar Preradović, Vladislav Vežić, Dimitrija Demeter, Vatroslav Vernak, Karel Drahotin Marie Villani, V. Jaroslav Pick, Adolf Bube, Nikolaus Uhland, Hyazinth von Schulheim i Johann Friedrich Schink. Od dostupne ostavštine Vatroslava Lisinskog odabrali su ih maestro Fačini sa solistima Renatom Pokupić i Krešimirom Stražancom. Svi koji nabave CD moći će uživati u pjesmama Jutro, Ribar, Miruj, miruj, srce moje!, Osamljen, Djevojkina proljeća, Sva se bijeli... Zbor Hrvatica iz opere Porin, Prosjak, Dvije ptice, Vystěhovanec, Na Krkonošich, An die Tanne, An die Frühlingswinde, Die Nacht, Der Zufluchtsort, Liebe und Ferne, Lebewohl, Laku noć, Vergessen, Die Botschaft, Hoffnung i Prosto zrakom.

CD je sniman u Studiju Zvonimir Bajsić, HRT od 6. do 8. studenoga 2018. Glazbeni producent je Vjekoslav Nježić, a tonska majstorica Marijana Begović. Za koncept izdanja, vizualni identitet, dizajn i autorske tekstove zaslužna je G. A. D. Produkcija d.o.o., a odgovorna urednica izdanja je Ana Vidić. Svi stihovi su u bogatoj dvojezičnoj popratnoj knjiži objavljeni na originalnom jeziku (hrvatski, češki ili njemački) te njihovi prepjevi na hrvatski i engleski jezik. Prijevode tekstova potpisuju Velda Babić (engleski) i Sandra Mlađenović (njemački). Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Na promociji u palači HAZU-a, nakon kratkog pozdrava domaćina, akademika Frane Paraća, potpredsjednika HAZU-a, o ovom vrijednom izdanju govorili su Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a, Tomislav Fačini, šef dirigent Zbora HRT-a i Krešimir Stražanac, bas-bariton.


                                                                   Krešimir Stražanac

Upriličen je i kratak koncert na kojem su Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Fačnija i Krešimir Stražanac uz pratnju Jonathana Warea izveli sedam skladbi s netom objavljenog CD-a.
 
Ovim izdanjem projekt Lisinski na HRT-u ne završava; u planu je i izdanje cjelovite verzije Porina čime se želi fokus cjelokupne javnosti usmjeriti s tragične sudbine Vatroslava Lisinskog  na njegovo bogato stvaralaštvo kojim je zadužio hrvatsku glazbenu povijest. Osim toga HRT nastavlja i projekt trajnog bilježenja važnih hrvatskih opera u izvornim verzijama.