Počinje 21. Sfumato Zbora HRT-a

Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem svojega šefa dirigenta Tomislava Fačinija otvara novu sezonu ciklusa Sfumato u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) u utorak, 24. rujna, u 20 sati.

Program je posvećen jednoj od vodećih skladateljica suvremene estonske glazbene scene, Galini Grigorjevoj, rođenoj na Krimu 1962., koja danas djeluje u Estoniji kao slobodna umjetnica. Iznimna suptilnost i melodioznost njezina stila, 'orkestracija' polifonije, fluidne teksture i prekrasne harmonije, traženi su na koncertnim programima diljem Europe. Njezine skladbe Vespers i In Paradisum  u izvedbi Zbora HRT-a čut ćemo u spoju s umijećem flautista Stjepana Nodila koji će uz virtuoznu skladbu Lament  Galine Grigorjeve, izvesti i tri ranoglazbena intermezza.

Koncert koji ćete čuti je, mogli bismo reći, bijela glazba – prozračna, kristalna, vrlo duhovna, vrlo mirna… te hoćeš nećeš uroniš u nju
, ističe maestro Fačini. Glazba Galine Grigorjeve, nastala 2017., isprepletena je s glazbenim intermezzima iz kasnog srednjeg vijeka koju će na povijesnim blok-flautama izvesti flautist Stjepan Nodilo. Na neki način pokušavamo razapeti komunikaciju preko 700 godina glazbene povijesti, a ona stvarno funkcionira jako dobro, otkriva maestro Fačini.
 
Kao i svi dosadašnji koncerti iz ciklusa ansambala HRT-a, a vrlo često i oni izvan njega, ovaj koncert  moći će se pratiti u izravnom radijskom prijenosu, urednice Zrinke Matić, na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3).

Sutrašnji koncert najavio je maestro Fačini u emisiji Dobar dan, Hrvatska: