Zbor HRT-a na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Glazbeni program jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara, sutra u 21.30 u atriju Kneževa dvora nastavlja Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod dirigentskom palicom svog šefa-dirigenta i pomoćnika intendantice Igara za glazbeni program Tomislava Fačinija.


Tomislav Fačini šef je dirigent Zbora HRT-a od sezone 2017./2018. Uz to na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predaje zborsko dirigiranje, komornu glazbu za pjevače i partiture, stalni je gost dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, umjetnički voditelj ansambla Antiphonus  i pomoćnik intendantice za glazbu Dubrovačkih ljetnih igara. Osim dirigiranjem, bavi se skladanjem i aranžiranjem pa je tako HRT u prosincu 2018. izdao autorski CD Mir, zlato, tamjan  sa Zborom HRT-a i Instrumentalnim ansamblom, a 2019. izašao je i pet godina iščekivan album Antiphonusa Ne le tue braze, glazba hrvatskog seicenta.

Zbor HRT-a osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. U prvim godinama djelovanja, repertoar Zbora oblikovali su dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi-dirigenti Sergije Rainis, Slavko Zlatić, Vladimir Kranjčević, Igor Kuljerić te Tonči Bilić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag, a njihove skladbe su i danas trajni dio repertoara Zbora. Također na inicijativu maestra Bilića, Zbor HRT-a primljen je 2016. u asocijaciju najuglednijih europskih komornih zborova Tenso.

Izvodeći širok repertoar u rasponu od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje izuzetnu svestranost koja mu je donijela gostovanja širom Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč) te suradnje s nizom istaknutih dirigenata 20. i 21. stoljeća među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, te s mnogim solistima svjetskoga glasa. Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini na temelju izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula, te niza diskografskih nagrada Porin.

Na svom cjelovečernjem koncertu na 70. DLJI, Zbor HRT-a izvest će Tri zbora Georgija Sviridova (Ljubov svjataja - iz Tri zbora za dramu Alekseja Tolstoja 'Car Fjodor Ivanovič'; Molitva - iz Tri zbora za dramu Alekseja Tolstoja 'Car Fjodor Ivanovič' te Zorju bjut - iz ciklusa 'Puškinov vijenac') i izbor iz Cjelonoćnog bdijenja, op.37 Sergeja Rahmanjinova. Maestro Fačini program opisuje kao glazbu koja miriše na ljubav neba i zemlje. Ako je glas najljepši instrument, ruska pravoslavna glazba najljepša zborska literatura, 'Svenoćno bdijenje' Sergeja Rahmanjinova najljepša ruska liturgijska glazba, a Knežev dvor prostor najljepše akustike i ugođaja, onda si na pravom mjestu, harni slušatelju! I veličanstveno 'Bdijenje' Rahmanjinova, kao i skladbe na njega naslonjenoga Georgija Sviridova, autora kojega tek otkrivamo kroz njegove prekrasne zborove – zamrznute u vremenu i satkane od stotinu nijansi bjeline, zvukovne su kupke koje slave krasotu i neiscrpno bogatstvo ljudskoga glasa, zapisuje Fačini.