Rasplesani kraj 'Glazbe i grada - Fieste Latine'

Projekt Glazba i grad – Fiesta latina, kojim Hrvatska radiotelevizija (HRT) šestu godinu zaredom proslavlja Svjetski dan glazbe, koncertom Fiesta Cubana zatvorili su Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo. Unatoč kiši koja je povremeno padala rasplesali su Zagrepčane i njihove goste.

Naš najznačajniji latin-jazz sastav, Cubismo čine glazbenici poznati po velikoj muzikalnosti i instrumentalnoj vještini koji dolaze iz jazz miljea, a ujedno posjeduju strast prema latino glazbi. Već na samom početku djelovanja, Cubismo je stekao veliku popularnost redovito svirajući u zagrebačkim klubovima B.P. Club i Hard Rock Café. Osim toga, bili su iznimno traženi za nastupe diljem Hrvatske, posebice one na otvorenim prostorima gdje bi publika mogla plesati. Sinoć su na radost mnogobrojne publike koja je, unatoč povremenoj kiši, napunila travnjak Tomislavovog trga, s Jazz orkestrom HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera, izveli pomno odabran program. Po prvi put ćemo večeras odsvirati kompletan materijal koji smo snimili s 'big bandom' za naš novi CD koji će upravo biti suradnja Cubisma i Jazz orkestra HRT-a, otkrio je za HRT Hrvoje Rupčić.Jazz orkestar HRT-a i Cubismo surađuju još od 2017. kada su za završetak jazz ciklusa priredili vatrenu latino fiestu kojom su oduševili prepunu dvoranu Gorgana zagrebačkom MSU-a. Nakon toga skladbe u jazz aranžmanima iz bogate povijesti Cubisma, među kojima su Bailando cha-cha-cha, Tempera, Na, na, na… oduševljavale su publiku na otvorenim pozornicima Šibenika, Slavonskog Broda, Zadra i sinoć Zagreba. Ja ne mogu biti objektivan zato što je to moja muzika. U životu sam najviše proučavao kubansku glazbu. I kad pišem glazbu pišem je upravo takvu… Ovo mi je idealna situacija – Cubismo i Jazz orkestar. Ne može bolje, iskren je bio Miron Hauser.

Oba sastava su pokazala da najbolje funkcioniraju u svirci pred publikom na otvorenoj pozornici kada pršte pozitivnom energijom koju su Zagrepčani i gosti grada sinoć obilato upijali te odslušali, odgledali i otplesali cijeli koncert, slaveći tako na najbolji mogući način Svečanost glazbe. Popularni hitovi Cubisma u jazz aranžmanima Mirona Hausera, Andreasa Marinella, Maria Pentona Hernandeza i Maria Igreca uz glas Lazara Ameda Hierrezueloa i posebne gošće Sabrine Hebiri pod ravnanjem Mirona Hausera oduševili su sve prisutne te na kraju koncerta digli na noge i one koji su odlučili uživati u glazbi na dekici. Kiša je cijelom koncert dala posebnu čar, pa iako se 'trudila' nije otjerala publiku koja je burnim pljeskom i uzvicima odobravanja nagradila glazbenike za koncert o kojem će se još danima pričati.

Nakon završetka Glazbe i grada, možemo reći da je Hrvatska radiotelevizija ispunila svrhu i pokazala snagu javnog medijskog servisa. HRT je na Trgu kralja Tomislava stvorio tri vrhunska umjetnička događaja i predstavio ih hrvatskoj javnosti u najboljoj radijskoj i televizijskoj produkciji. Uspjehu cijelog projekta posebno je pridonio velik broj posjetitelja koje su privukli koncerti Zbora i orkestara HRTa, pažnja kojom su pratili i ushit kojim su ispratili glazbene izvedbe, koji ni najmanje nije bio pomućen vremenskim (ne)prilikama. Upravo je atmosfera koju su zajedno stvorili naši glazbenici i ta divna publika nadahnuće da s najvećim elanom već sada prionemo na pripremu sljedeće Glazbe i grada
, ističe Ivana Kocelj, ravnateljica RJ Glazbe HRT-a.


Fiesta Cubana mogla se pratiti u izravnom prijenosu na televizijskom Trećem programu HRT-a (urednica Jana Haluza, redatelj Tvrtko Grgić), na radijskom Drugom programu i na Radio Sljemenu te putem HRTi platforme na kojoj je dostupna do 26. lipnja.