Jesse Davis i Jazz orkestar HRT-a: sjajna završnica koncertne sezone

Jazz orkestar Hrvatske radio televizije (HRT) pod ravnanjem Saše Nestorovića, zaključio je sinoć svoju sezonu koncertom, u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), na kojem je gostovao i kao solist i kao skladatelj saksofonist Jesse Davis.


                                                                                  Jesse Davis

Višestruko nagrađivan kao najbolji alt saksofonist na svijetu i jedan je od najboljih suvremenih jazzista, Jesse Davis rođen je 1965. u New Orleansu u kojem su jazz, kao i mnoge druge vrste glazbe, dio kulture i način života. Svoj glazbeni izričaj stvarao je od malih nogu slušajući različitu glazbu na samom njenom izvorištu. Blues, funk, kvazi-karipska glazba, svi oblici jazza, koji se u New Orleansu mogu čuti gotovo na svakom koraku, ali i limena glazba, glazbene i karnevalske povorke baš kao i one pogrebne… sve je to odredilo Davisov život i karijeru. Njegov ulazak u jazz dogodio se kroz igru na ulici s drugom djecom koja su pokušavala imitirati profesionalne glazbenike i na poseban način improvizirati, zajedno, kao grupa. Istinski se zaljubio u saksofon kada je imao 10 godina, a s 11 je počeo svirati u orkestru Centra za kreativnu umjetnost New Orleans pod vodstvom Ellisa Marsalisa, gdje je i studirao.

Jesse Davis stasao je na tradiciji obitelji Marsalis i drugih jazz glazbenika iz kolijevke jazza. Svoj je pristup razvijao pod utjecajem Charlieja Parkera, Cannonballa Adderleyja, Grovera Washingtona i Sonnyja Stitta. Osim besprijekorne tehnike, odlikuje se prirodnim osjećajem za blues koji je prisutan u svim njegovim izvedbama. Iako njegovu glazbu poznavatelji opisuju kao neo-bop, on jednostavno kaže: 'Sve što želim je svirati divnu glazbu.' A sinoć je glazba koju je izvodio s Jazz orkestrom HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića, upravo tako i zvučala – iskreno, emotivno i divno. Glazba u kojoj su podjednako uživali i glazbenici i publika koja je stigla do Gorgone.


                                               Jesse Davis i Saša Nestorović ispred Jazz orkestara HRT-a

Osim izvedbama jazz standarda (T. Jones/M. Louis Lewis: Groove Merchant, R. Rodgers/L. Hart – ar. D. Bertini: Little Girl Blue, H. Silver - ar. M. Ferri: Juicy Lucy; J. Coltrane – ar. D. Bertini: Naima i Untitled Original 11383), Davis se zagrebačkoj publici predstavio i kao autor četiri skladbe koje je za Jazz orkestar HRT-a aranžirao Claus RaiblePray Thee Be Free, Beyond the Storm, Blue Autumn i It's Just Farewell  čije je izvedbe publika osobito srdačno primila. Buran pljesak na kraju koncerta izmamila je i dodatak – ponavljanje autorske skladbe u ritmu tanga Blue Autumn.  Bila je velika završnica još jedne uspješne koncertne sezone Jazz orkestra HRT-a.  

Koncert se mogao pratiti u izravnom radijskom prijenosu urednice Darie Hodnik Marinković na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT - HR3) kao i putem HRTi platforme. Televizijska snimka, urednice Melanije Pović Jagarinec i redatelja Siniše Bulajića, moći pogledati u jednom od nedjeljnih termina emisije Vrijeme je za jazz.