Zlatno doba jazza s Jessejem Davisom u MSU-u

Na posljednjem ovosezonskom koncertu Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT), u srijedu, 5. lipnja u 20 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, kao solist i skladatelj gostuje saksofonist Jesse Davis. Orkestrom ravna Saša Nestorović.

Jesse Davis rođen je u New Orleansu u kojem je jazz dio kulture. Istinski se zaljubio u saksofon kada je imao 10 godina. Prvo sam pokušao svirati bubnjeve, a onda trubu… ali to nije bilo to, otkriva Davis. Brat je bio muzičar i onda mi je on predložio saksofon i otkad ga je donio kući znao sam da ću postati glazbenik. S 11 je počeo svirati saksofon pod vodstvom Ellisa Marsalisa, a školovanje je nastavio u Illinoisu. Važno mu je uvijek napredovati i stil sviranja mu se mijenjao kroz godine. Uvijek traži nešto novo. S iskustvom, sve čuješ i primjećuješ drugačije, s vremenom shvaćaš da smisao sviranja nije glazba. Smisao je ljubav, tvoj način izražavanja ljubavi, jer to je ono što ljudi osjećaju kada god sviraš, ističe.     


                                                                           Jesse Davis

Jednako pod utjecajem Charlieja Parkera, Cannonballa Adderleyja i Sonnyja Stitta, Davis svakom svojom izvedbom iskazuje besprijekornu tehniku i prirodni osjećaj za blues. Iako njegovu glazbu poznavatelji opisuju kao neo-bop, on jednostavno kaže: 'Sve što želim je svirati divnu glazbu.' Zanimljivo je, da je Jesse Davis nastavljač zlatnog doba jazza. Ona je jedan do zadnjih koji su još svirali s legendama kao što su Illinois Jacquet i Wynton Marsalis… i svim tim velikanima.  Njegov je zvuk još tonalitetni zvuk, koji je najteža disciplina u jazzu uopće, kaže o Davisu, Saša Nestorović.


                                                                           Saša Nestorović

Za svoje se saksofone veže, ali ih i često mijenja. Više volim one američke, jer mi se sviđa kako zvuče. Trenutno sviram na jednom sjajnom saksofonu iz 1946. u kojem stvarno uživam, otkrio Davis je za emisiju Kod nas doma. 2004., nakon intenzivne karijere u SAD-u, rodni New Orleans je napustio i danas živi u Italiji, ali glazba je kaže univerzalni jezik. Kao što je uobičajeno za muzičarke i pomorce upoznao sam jednu posebnu ženu iz Verone, a ostatak priče je jednostavan… Odučio sam se preseliti na nekoliko mjeseci, a onda se to pretvorilo u nekoliko godina. Nikada nisam zažalio, iskren je Davis.

Ovo mu je drugo gostovanje u Hrvatskoj. Prije 20-ak godina gostovao je kod Boška Petrovića, a u srijedu, 5. lipnja, nastupit će s Jazz orkestrom HRT-a. Za tu je priliku posebno pripremio četiri originalne kompozicije, njegove, koju su aranžirane baš za ovaj koncert, što je nešto posebno. Imamo neku vrstu praizvedbe, naglašava Saša Nestorović.  

Već nakon prve zajedničke probe, Jesse Davis pohvalio je Jazz orkestar HRT-a:  Koliko vidim dečki su sjajni glazbenici i moći ćemo se naći na istoj valnoj duljini. A dirigent Nestorović je uvjeren da će se svi zajedno uspješno prepustiti ritmu da ih vodi…