Emocije i oduševljenje na izvedbi "Ere" u Münchenu

München, 20. svibnja 2019. – Izniman događaj za hrvatsku kulturu i doživljaj za sve koji su mu svjedočili, priredili su u Prinzregententheateru u Münchenu Zbor Hrvatske radiotelevizije, solisti, Radijski orkestar iz Münchena i njegov šef-dirigent, maestro Ivan Repušić. Riječ je o koncertnoj izvedbi komične opere u tri čina Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca prema libretu Milana Begovića, koja je od praizvedbe 1935. stekla status najomiljenije hrvatske opere. Projekt je ostvaren kao suradnja Hrvatske radiotelevizije i Bavarskog radija, pa se izvedba, upriličena u ciklusu Nedjeljnih koncerata Radijskog orkestra iz Münchena, mogla pratiti i u izravnom prijenosu na BR Klassik, te je i snimljena za izdanje na CD-u koje će objaviti njemačka diskografska etiketa cpo. Direktor Bavarskog radija Martin Wagner uoči koncerta pozdravio je publiku i izvođače, a generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu, Vladimir Duvnjak, pružio je veliku podršku organizaciji.

"Samim time što smo nastupili u Munchenu, samim time što je svirao inozemni orkestar, i time što ćemo i snimiti operu, i prezentirali smo je u jednoj od najvećih metropola kulture, i to u Prinzregententheateru - sve te činjenice govore koliko je to važno i koliko će ta snimka biti značajna za hrvatsku kulturu i hrvatsku operu uopće", rekao je maestro Repušić nakon nastupa.

Vrsnu solističku postavu činili su Valentina Fijačko Kobić kao Đula, Jelena Kordić kao Doma, Ljubomir Puškarić u ulozi Mlinara Sime i Ivica Čikeš kao Gazda Marko, na čelu s Tomislavom Mužekom u naslovnoj ulozi Ere, odnosno Miće. I dok su ostali solisti iskusni u tumačenju uloga u Eri, Jeleni Kordić bio je to prvi nastup u ulozi Dome, kao i tenoru Tomislavu Mužek u ulozi Ere.

"Mi zapravo u Hrvatskoj gotovo da i nismo čuli ovakvu izvedbu što se orkestra tiče, jer, moramo biti realni, Radijski orkestar iz Münchena jedan je od top deset orkestara u Njemačkoj, a moglo bi se reći i u Europi, i kada jedan takav orkestar svira jednu tako delikatnu partituru kao što je Gotovčev Ero, na površinu izlaze neki detalji i boje koje do sada nismo bili u mogućnosti čuti. Kad se to još obogati emocijama zbora i nas solista, mislim da gotovo da nema čovjeka kojemu nije suza na kraju krenula", priznao je naš svjetski proslavljeni tenor Tomislav Mužek.

Valentina Fijačko Kobić, koja je ulogu Đule tumačila više puta te u izvedbama surađivala upravo s maestrom Repušićem, jednako je emotivno doživjela ovaj nastup: "Ja sam pedesetak puta otpjevala ovu predstavu i večeras, s obzirom da se i snimalo, nastojali smo biti što čišći, intonativno, u izrazu, u interpretaciji, u emociji , da naša generacija pjevača snimi snimku koja može biti temelj za dalje, jer mislim da je to doista vrijedno pažnje i vrijedno toga da se, naposljetku, i postavi na nekoj pozornici izvan naših granica."

Zbor HRT-a za ovu je prigodu pripremio dirigent Luka Vukšić, ukazavši na posebnosti ovakve, koncertne izvedbe opere: "Za razliku od operne scene, na koncertnoj se mogu izvući neki detalji koje jednostavno zbog režijskih, tehničkih i ostalih razloga nije moguće dohvatiti. U pripremanju ovakve izvedbe ide se na jedan potpuno drugačiji pristup partituri." Probe Zbora protjecale su pod nadzorom njegova šefa dirigenta Tomislava Fačinija, koji je u Prinzregententheateru uoči koncerta, priredio kratak uvod u operu.

Ovacije publike nakon izvedbe, i ponavljanje Završnog kola, najbolji su pokazatelj uspjeha svih uključenih, interesa njemačke kulturne javnosti za remek-djela naše glazbe te ponosa s kojim možemo ta djela prezentirati izvan naših granica. Za nadati se i da je ova izvedba zalog budućem vraćanju Ere s onoga svijeta na svjetske operne pozornice.

"Sinoćnjom izvedbom pod ravnanjem maestra Repušića, uspostavljen je novi kanon u tumačenju Ere, koji će, zahvaljujući snimci, imati dalekosežne posljedice kao uzor u čitanju i shvaćanju genijalne Gotovčeve partiture. Besprijekorna kreacija prštala je od pjevačkog i sviračkog virtuoziteta, ekspresije, emocija, karaktera, humora. Svi dionici ovog projekta, uključujući dva javna medijska servisa, Bavarski radio i HRT kao producente, imaju razloga za ponos i zadovoljstvo. Stvoren je vrhunski umjetnički proizvod koji ostaje za povijest i koji na najbolji način promovira hrvatsku kulturu", zaključila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica Glazbe HRT-a.

Prilog o izvedbi Ere s onoga svijeta u Münchenu mogao se pogledati u središnjem Dnevniku i Vijestima iz kulture.