Zbor HRT-a izvodi "Eru s onoga svijeta" u Münchenu

U nedjelju, 19. svibnja, s početkom u 19 sati, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) nastupit će u Prinzregententheateru u Münchenu, u ciklusu Nedjeljnih koncerata (Sonntagskonzerte) Radijskog orkestra iz Münchena, s kojim će, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, izvesti najslavniju hrvatsku operu – Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca.

Na inicijativu maestra Ivana Repušića, od sezone 2017./2018. šefa dirigenta Radijskog orkestra iz Münchena koji djeluje pri Bavarskom radiju, projekt je zamišljen kao suradnja Bavarskog radija i Hrvatske radiotelevizije te će izvedbu izravno prenositi BR Klassik Bavarskoga radija.

"Ponosni smo što smo pridobili Zbor HRT-a kao suradnika na ovome projektu. Zajedno s našim maestrom i solistima iz Hrvatske, dobit ćemo autentičnu boju. Radujem se što ću upoznati ovu hrvatsku operu u tako uzornoj interpretaciji. A münchenska publika se veseli umjetnički visokokvalitetnoj i zasigurno emotivnoj večeri!", poručio je direktor Bavarskog radija Martin Wagner.

Izvedba će se i snimati, te biti objavljena na CD-u u izdanju njemačke etikete cpo.de - classic production osnabrück, specijalizirane za snimanje manje poznatih djela. Upravo je iz inicijative umjetničkog i programskog direktora te etikete izrasla ideja za cijeli projekt:

"Jako me ugodno iznenadilo da je ta inicijativa došla od gospodina Burkharda Schmilguna koji je preporučio ovo krasno djelo našoj menadžerici Veroniki Weber. Ona me pitala bih li ja to htio dirigirati u Münchenu; naravno da bih htio, i tako se prije dvije-tri godine rodila ideja. Čekali smo pravi trenutak, a taj je da imamo vrhunsku pjevačku podjelu", rekao je maestro Repušić tijekom priprema u Zagrebu.Solisti su vrsni hrvatski vokalni umjetnici: nacionalni prvak Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Tomislav Mužek kao Mića / Ero, prvaci Opere HNK-a u Zagrebu Valentina Fijačko Kobić kao Đula i Ljubomir Puškarić kao Mlinar Sima, uz nacionalnog prvaka Ivicu Čikeša u ulozi Gazde Marka i članicu ansambla Nacionalnog kazališta iz Mannheima Jelenu Kordić u ulozi Dome.

Manje solističke uloge tumačit će i članovi Zbora HRT-a koji je za ovu prigodu pripremio Luka Vukšić, a svi se pridružuju Radijskom orkestru iz Münchena, kojemu su upravo koncertne izvedbe manje poznatih opera s uglednim solistima u spomenutom ciklusu jedna od specijalnosti, uz sakralnu glazbu 20. i 21. stoljeća te crossover projekte.

"Prinzregententheater slovi kao mali Bayreuth: amfiteatralni prostor s tisuću mjesta i vrlo komornog ugođaja, jer su pjevači, orkestar i publika međusobno dosta blizu i akustika je jako dobra za koncertnu izvedbu opera. Baš mi je drago da će upravo Ero dobiti mjesto u ciklusu Radijskog orkestra iz Münchena. To je poseban događaj za hrvatsku kulturu, da nakon dugo vremena, imamo priliku s drugim, inozemnim, orkestrom čuti izvedbu tog djela. Iako je to najpoznatija opera kod nas, gotovo je nepoznata u inozemstvu i ovo je prava prigoda da ju se promovira", istaknuo je Ivan Repušić. 

Komična opera u tri čina, Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, nastala na libreto Milana Begovića, ubraja se među najuspjelije slavenske opere. Nakon praizvedbe u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2. studenoga 1935., postala je stalni dio opernih repertoara ne samo zagrebačkog HNK-a (gdje je u siječnju 2018. dosegla 700. izvedbu) već i drugih hrvatskih kazališta, a s uspjehom je izvođena i u inozemstvu, osobito u godinama nakon praizvedbe. I glazba i radnja opere prava su oda narodnim običajima u Dalmatinskoj zagori. Duhoviti libreto prepun vrckavih dosjetki prati mladića Miću, koji se, iako iz imućne obitelji, prema savjetu majke, prikazuje kao siromah kako bi bio siguran da ga odabranica njegova srca – djevojka Đula – iskreno voli. Nakon brojnih peripetija i varki, naposljetku njihova ljubav trijumfira. Nastala u jeku novonacionalnog smjera u hrvatskoj glazbi, opera živopisnim koloritom, bujnom orkestracijom, poletnim ritmovima i pjevnim vokalnim linijama, idealno prati libreto, stvarajući kroz Gotovčev nadahnuti rukopis bezvremenski spoj umjetnosti i naše folklorne baštine.