Tamburaški orkestar HRT-a predstavio riznicu hrvatskog pjesništva

Zagreb, 15. travnja 2019. - Na pretposljednjem ovosezonskom koncertu ciklusa U ozračju tambure, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold u prvi su plan stavili vrijedne pjesničke opuse hrvatskih pjesnika koji su dodatnu vrijednost i posebnu dimenziju dobili uglazbljivanjem. Uglazbljenja skladatelja poput Arsena Dedića, Zdenka Runjića, Hrvoja Hegedušića, Vlahe Paljetka i drugih bila su na programu sinoćnjeg koncerta u Studiju Zvonimir Bajsićna HRT-u, pokrivši širok izbor stihova od pjesnika 19. stoljeća Augusta Šenoe i Petra Preradovića, preko Dobriše Cesarića, Miroslava Krleže, Tina Ujevića i Dragutina Tadijanovića, do Drage Britvića, Enesa Kiševića, Jakše Fiamenga, Željka Sabola i Darka Rundeka.

„Donekle je bio težak odabir, jer toliko imamo sjajnih pjesnika, toliko predivnih antologijskih pjesama, ali trebalo je napraviti odabir da i publici bude interesantno, da se nekog previše ne zapostavi, jer je teško to sve vagnuti i staviti u program. Npr. jedan Drago Britvić ima više od 800 uglazbljenih pjesama, a ja znam da ih ima više od 1300-1400... Dugo godina sam s njim surađivao i znam koliko on pjesama nije nigdje prijavio, ali su i te pjesme bile uglazbljene. S druge strane neki pjesnici imaju puno manji opus u tom smislu, ali ništa manje vrijedan, ali mislim da smo ipak obuhvatili ono sve jako važno, od Preradovića do Krleže i Rundeka koji je itekako prihvatljiv za ove današnje generacije”, otkrio je maestro Siniša Leopold.

Uz Tamburaški orkestar HRT-a, pjesme su izvodili brojni gosti, spoj legendarnih izvođača poput Ibrice Jusića, Ksenije Erker, Zlatka Viteza, Lidije Horvat Dunjko i Darka Rundeka, te mladih – Stjepana Lacha, Danijele Pintarić, Bojana Jambrošića i Maje Posavec, u čijim smo interpretacijama mogli čuti pjesme Ribara starog kći (Šenoa), Podragaš lasi (Britvić), Zelena grana s tugom žuta voća i Odlazak (Ujević), Balada iz predgrađa (Cesarić), Miruj, miruj, srce moje (Preradović), Dugo u noć (Tadijanović), Listek od tam (Britvić), Mediteranska (Kišević), Fala i Kaj (Domjanić), Proljeće bez tebe (Sabol), Karoca (Fiamengo), Ruke (Rundek), Goreči črleni mak i Ni med cvetjem ni pravice (Krleža).

Maestro Leopold zajedno je s izvođačima izabrao program: „Nekima sam ja sugerirao, a neki su se sami u tom smislu referirali, jer ne može se izostaviti npr. pjesma Proljeće Ksenije Erker ili Dugo u noć, zimsku bijelu noć, jer to su pjesme koje je ona obilježila svojim interpretacijama, tako da su neki sami po sebi bili određeni, a nekima sam ja predložio pjesme.”

Koncert se snimao za televiziju (urednica Ljiljana Vinković) te će se naknadno emitirati.