Emotivna izvedba opere "Porin" uz 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog

Zagreb, 29. ožujka 2019. - U ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a u dvorani Vatroslava Lisinskog, sinoć je upriličena koncertna izvedba jedne od prvih slavenskih opera - opere Porin Vatroslava Lisinskog, i to u povodu 200. obljetnice skladateljeva rođenja.

„Izvedba je važna po tome što mu se na 200. godišnjicu rođenja ukazuje konačno velika čast da mu se izvode mnoga djela, a ovo je jedno od njegovih najvažnijih. Počašćen sam što sam imao priliku to napraviti s ovako sjajnim ansamblom”, rekao je maestro Pavle Dešpalj uoči izvedbe u kojoj je, osim Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a predvodio i ansambl nekih od naših najboljih vokalnih umjetnika: prvake zagrebačke Opere tenora Stjepana Franetovića (Porin) i baritona Ljubomira Puškarića (Kocelin), članicu Berlinske državne opere sopranisticu Evelin Novak (Zorka), nacionalnu opernu prvakinju sopranisticu Kristinu Kolar (Irmengarda), nacionalnog opernog prvaka basa Luciana Batinića (Sveslav), uz mezzosopranisticu Irenu Parlov i tenora Sinišu Galovića.

S podnaslovom „viteška opera u pet činova”, opera se temelji na događajima iz 10. stoljeća s područja Dalmacije, koje je zabilježio bizantski car Konstantin Porfirogenet u djelu De administrando imperio. Priču iz rane povijesti Hrvata o knezu Porinu koji predvodi Hrvate pobunjene protiv franačke uprave i njihovog vođe Kocelina što rezultira oslobođenjem i pokrštavanjem, u libreto je oblikovao Dimitrija Demeter pridodavši svojoj verziji i ljubavnu priču. Lisinski je veći dio opere napisao u Pragu, gdje je otišao na trogodišnje glazbeno školovanje nakon uspjeha svoje prve opere Ljubav i zloba. Dovršio ju je u Zagrebu 1850., no za života je nije čuo u cijelosti; praizvedena je 43 godine nakon njegove smrti, 1897., oduševivši tadašnju brojnu publiku koja je time ujedno odala počast tada gotovo zaboravljenom skladatelju.

Publika u Dvorani Lisinski sinoć je čula nešto kraću verziju, prilagođenu koncertnoj izvedbi: „Kraćenja se odnose uglavnom na recitative koji bez akcije na sceni nemaju pravog smisla, a ostavili smo samo one koji su bitni za radnju i koji su dramatički nužni, tako da smo sve najljepše brojeve ostavili za koncert”, otkrio je maestro Dešpalj.

Hrvatska radiotelevizija s operom Porin nastavlja svoj projekt trajnog bilježenja važnih hrvatskih opera u izvornim verzijama; nakon prve hrvatske opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog i Nikole Šubića Zrinjskog Ivana pl. Zajca, i cjelovita verzija Porina bit će objavljena na nosaču zvuka.

Kao i sve izvedbe u ciklusima Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, i ova se emitirala u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija (urednica Zrinka Matić), a televizijska snimka, (urednica Marija Ramljak), bit će emitirana naknadno u nedjeljnom koncertnom terminu Trećeg programa HTV-a.

Ova izvedba opere Porin ujedno je dio međunarodne Operne sezone 2018. - 2019. Euroradija (EBU).

Uvodnu emisiju pred izravni radijski prijenos poslušajte na https://radio.hrt.hr/aod/uvodna-emisija-pred-izravni-prijenos-opere-porin/293691/, a snimku izravnog radijskog prijenosa opere na https://radio.hrt.hr/aod/izravni-prijenos-koncertne-izvedbe-opere-porin-v-lisinskog/294198/