Korizmeni koncerti Zbora HRT-a

Vrijeme pokajanja, pokore i introspekcije na koje nas poziva korizma, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) uveličat će suvremenim a capella djelima.

Kako je naš ugledni dirigent i skladatelj, šef dirigent Zbora HRT-a, Tomislav Fačini poznat da jednako voli stariju i suvremenu glazbu te ju energično približava publici na koncertima i pred malim ekranima, ne čudi što je za korizmeni program odabrao dva suvremena djela koja reinterpretiraju duhovnu baštinu i tradiciju odricanja koje vodi ka novom početku i oplemenjivanju. Na programu su Miserere  Srećka Bradića i War Circles  Georgija Sztojanova. Obje a capella  skladbe je Zbor HRT-a je svojevremeno i praizveo.

Miserere, za mješoviti zbor intimno je i osobno uglazbljenje pokajničkog teksta Psalma 50 (51), intenzivan i dramatičan u izrazu. Zbor HRT-a praizveo ga je u sezoni 2015./2016. kada je Srećko Bradić bio rezidencijalni skladatelj HRT-a. Intimno je to djelo posvećeno oboljeloj majci koje je skladatelj napisao i kao nastavak istraživanja sakralne vokalne tematike nakon Requiema, koji su solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a praizveli u istoj sezoni u ciklusu Kanconijer.

Skladbu mađarsko-rumunjskog kompozitora Georgija Sztojanova War Circles, Zbor HRT-a praizveo je u svibnju 2018. u Belgiji na Tenso danima, koje organizira Europska mreža profesionalnih zborova (čiji je Zbor član od 2016.). Potresna skladba ujedinjuje nekoliko uglazbljenja stihova raznih pjesnika, među kojima i Antuna Branka Šimića (Mi smo ljudi), tematikom povezanih s ratom.

Kako bi svoje koncerte, uživo predstavio publici i izvan Zagreba, ove sezone Zbor HRT-a, često gostuje s programom Sfumata u gradovima diljem Hrvatske. Korizmeni program izvest će u Samoboru u subotu 9. ožujka u 19.30 u župnoj crkvi sv. Anastazije. Za tu kao i za izvedbu pred zagrebačkom publikom u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj, u ciklusu Sfumato, u utorak, 12. ožujka, Zboru HRT-a i maestru Fačiniju, pridružit će se Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci.

Zagrebački koncert moći će se pratiti u izravnom prijenosu urednice Zrinke Matić na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT - HR3). Televizijska snimka urednice Lejdi Oreb i redatelja Miljenka Bukovčana emitirat će se uoči Uskrsa u Velikom tjednu 2019.

Maestro Fačini najavio je koncerte u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: