Kako zvuče valceri, polke ili jazz standard u tamburaškoj obradi?

Bečki novogodišnji koncert je prijepodne, a naš hrvatski u 19 sati. Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) novu je godinu pozdravio koncertom 'Valceri, polke i druge špelancije' koji već 16. godinu izvodi u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu

Od 2003. Tamburaški orkestar HRT-a i njegovi gosti donose svim posjetiteljima kazalište, ali i gledateljima ispred malih ekrana, dašak tradicije i uvode u novu godinu na najljepši mogući način. Tradicionalni koncert uvijek je drugačiji, s drugim gostima, drugom glazbom. Trudimo se publici prikazati lijepu glazbu koja je pisana baš za tamburaški orkestar, odnosno recentnu glazbu koja je priređena, obrađivana, skladana baš za večerašnji koncert,  ističe Siniša Leopold, šef dirigent Orkestra. Na programu su bile čak tri praizvedbe; skladba Bože Potočnika Polka za Emicu, Novogodišnje jutro nad ravnicom  Pere Ištvančića u kojoj je solist bio saksofonist Krešimir Kottek te Varijacije na drmeš  Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela koje su autori, na kontrabasu i braču, izveli uz Tamburaški orkestar HRT-a.Tamburaškom orkestru HRT-a i maestru Leopoldu na pozornici su se sinoć pridružili i pjevači Stanko Šarić i Stjepan Lach, plesačica Andrea Hršak, Vice Zirdum na bisernici, naša proslavljena sopranistica Valentina Fijačko Kobić, Matej Meštrović & Expresto - Matej Meštrović i Kristina Bjelopavlović Cesar na klaviru i Borna Šercar na bocama, te 4 Tenora - Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Filip Hozjak. Kroz program koncerta vodila je Ljiljana Vinković. Čar ovog koncerta je da publici uvijek pružimo i neke neočekivane suradnje na pozornici, naglasio je maestro Leopold. Ovoga puta zajedno su zapjevali Stanko Šarić i Valentina Fijačko Kobić, izbor je pao ne pjesmu Arsena Dedića i Drage Britvića u obradi Stjepana Mihaljinca Oko je'ne hiže navek tiči lete.

Malo-pomalo Tamburaški se orkestar približava osmom desetljeću neprekinutog postojanja, a novogodišnji koncerti u HNK imaju važnu ulogu u njegovu djelovanju. Prepoznaje to i publika koja svakog 1. siječnja dupkom ispuni kazalište te ne štedi svoje dlanove. Za svoj buran pljesak nagrađena je zajedničkom izvedbom svih izvođača svevremenske zagrebačke uspješnice – Serbus Zagreb.