16. Valceri, polke i druge špelancije

Tradicionalan novogodišnji koncert Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) već se 16. godinu održava pod prepoznatljivim naslovom Valceri, polke i druge špelancije.

Zahvaljujući suradnji Hrvatske radiotelevizije (HRT), Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu (HNK) svi posjetitelji u dvorani kao i oni ispred malih ekrana pozdravit će novu 2019. valcerima, veselim polkama i raznim drugim glazbenim pikanterijama, nastalim u majstorskim radionicama uglednih skladatelja, u originalnim aranžmanima za tamburaški orkestar.


                                                      'Valceri, polke i druge špelancije 2013. (Foto: Arhiva HRT)

Novogodišnji koncert počinje u 19 sati, a na pozornici HNK u Zagrebu Tamburaškom orkestru HRT-a i maestru Siniši Leopoldu pridružit će se dragi gosti: prvakinja opere HNK u Zagrebu sopranistica Valentina Fijačko Kobić, Četiri tenora (Đani Stipaničev, Vlado Garić, Marko Pecotić i Filip Hozjak), Meštrović & Expresto (Matej Meštrović i Kristina Bjelopavlović, klavir, Borna Šercar, udaraljke), duo Hojsak & Novosel (Tihomir Hojsak, kontrabas i Filip Novosel, brač), Vice Zirdum, bisernica, Krešimir Kottek, saksofon te Stanko Šarić i Stjepan Lach.

Maestro Leopold i Matej  Meštrović otkrili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  da će na programu biti neke tradicijske pjesme u obradi za tamburaški orkestar te djela Šimunacija, Palanovića, Potočnika, Ištvančića, Udjbinca i Kristića, Hojseka i Novosela, Wieviawskog, Kalmana, A. Dedića i D. Britvića, M. Meštrovića, Hruza, S. Mihaljevića, Ninčevića, Hegedušića i Verdija. Koncert će prikazati širok spektar mogućnosti tambure, ali i bogatstvo raznovrsnosti glazbenih stilova i interpretacija. Ne odričemo se starih majstora koji su pri kraju devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća skladali svoja djela za tamburaške ansamble. Dapače, njihovi valceri, polke i druge glazbotvorije nam služe kao potka na koju nadograđujemo recentne glazbene uratke koje uz orkestar izvode provjereni vokalni i instrumentalni solisti i ansambli,  ističe maestro Leopold. Matej Meštrović izuzetno se veseli nastupu prvog dana godine u kojoj Trio Expresto slavi 10 godina rada te obećaje senzacionalan nastup, tim više što će Borna Šercer svirati na bocama, ja i Kristina četveroručno te cijeli tamburaški orkestar što će rezultirati jednim posebnim zvukom.
 
Izravni radijski prijenos koncerta moći će se pratiti na Drugom programu Hrvatskoga radija i Radio Sljemenu, dok će se televizijska snimka urednika Nikole Kristića i redatelja Miljenka Bukovčana emitirati na Drugom programu Hrvatske televizije 1. siječnja 2019. u 21.15.

                                            Novogodišnji koncert 2017. (Foto: Arhiva HRT)

Zbog velikog interesa publike za ovaj koncert, HRT ove godine prije puštanja ulaznica u prodaju na blagajni HNK svojim pretplatnicima daje mogućnost predrezervacije ulaznica porukom s naznakom 'Predrezervacija ulaznica za Novogodišnji koncert'  na glazba.hrt@hrt.hr, u kojoj trebate navesti koje ulaznice želite (barem kategoriju), te Vaše podatke (ime, prezime i kontakt). Cijene ulaznica: 80 kn (balkon od I-V reda, lože balkon, 5. mjesta u ložama sa strane 1-6 lože); 100 kn (parket VII do XIV reda, lože sa strane mezanin i I kat 1-6); 120 kn (parket I do VI red ) i 140 kn (centralne lože mezanin i I kat 7-11 ). Raspored sjedala u kazalištu možete pogledati na portalu HNK

Javljanjem na našu elektronsku poštu smatramo da prihvaćate našu Izjavu o zaštiti privatnosti koju možete pročitati ovdje.